Friday, May 28, 2010

Current Promo/Event for Home Makeovers!

Dear readers,

As I told you, we are moving to new home. Dan sudah tentunya kita dan hubby sibuk survey sana sini. Kita dah sampai ke IKEA tapi sebab IKEA kan DIY product kan, so kita put in list dulu. Mana yang betul-betul nak nanti kena ukur dulu. Kunci rumah baru nak ambil esok jadi esok baru ukur lah. Before ni ingatkan langsir nak buat kat SSF. Tapi bila terlalu depan Minlon, Serdang, kita ternampak MACY. So kita dropped by. I was alone that very moment. And SA dia sangat friendly and helpful. Rupanya ada current event la sekarang ni. Tengok ni:




Dan sekarang tengah ada new opening Macy outlet kat IKANO. So untuk orang-orang Damansara area, serbulah IKANO ya. One thing I like about the sofa, harga didatangkan dengan basic price, premier price dan designer price. Maksudnya, if kita nak tukar fabric, atau corak tertentu, kita pilih dan kita tengok ianya dibawah label yang mana. Dan sofanya warranty 10 tahun, bermakna, kalaulah foam atau spring dalam sofa tu rosak atau bantak sofa sudah tak hempuk, boleh hantar untuk refill lagi lebih foam atau spring atau bergantunglah apa barang yang ada kat dalam tu.

Untuk meja makan pula, boleh pilih table dan kerusi pattern yang lain. Tak semestinya one set. As for now, hubby and I cuma fikir nak completekan bilik tidur, family hall maybe bolehlah beli sofa sebiji kat Macy tu, kitchen dan electrical stuff saja. Jadi meja makan atau sofa maybe next month pula. Nanti bulan puasa mummy nak buat preparation untuk anak mummy yang tersayang ni pulak. Yes, saya seorang yang berjadual dan berfasa-fasa. Kalau ada RM100K dalam tangan lainlah ceritanya kan :P

Untuk sofa selain kat MACY ni, ada satu lagi tempat yang kita berkenan. Harvey Norman punya memang vogue n vaas sangat. Bedframe pun cun! Try view dalam website Harvey Norman. Pernah dulu masuk kat outlet IKANO. Memang jatuh cinta. Harga pun boleh buat jatuh. Tu sebab kita pilih untuk stage by stage. Lagipun kita memang bukan jenis orang yang mementingkan kuantiti. Kita sangat pentingkan kualiti. Biarlah berbaloi walaupun penat nak mencari. Tapi puas hati. Nanti nak try pergi outlet kat IKANO lagilah mana tahu dia dah tak bawa masuk brand tu lagi.

Untuk kawan-kawan blog yang sedang berpindah rumah macam kita, selamat memilih dan membeli ya.

Saturday, May 22, 2010

Antenatal Check-up & Konsert Double Trouble!

Sempat lagi mak buyung ni gi tengok konsert :P It was fun. Memang suara amy dan awie mantap. Siap naik-naiklah bulu roma kita. Kita pergi berempat termasuk ngan kawan hubby dan wife. Jalan memang sesak jadi we all park kereta dekat kawasan yang tak sebok dah, nearby simpang nak masuk Hartamas. Percaya tak, mak buyung ni jalan 1km pergi dan 1km balik. So total 2km :D

I guess, everything was really fun, the performance, the show and all. Yang tak ok ialah Stadium Bukit Kiara tu tak kena langsung. Bayangkanlah, masuk dlm tu cuma ada 1 sahaja entrance untuk turun ke stadium. Bayangkan if berlaku emergency, memang takde laluan lain. dan rakyat Malaysia ni, macam biasalah. Susah nak jumpa mentality yg logik. Contothnya, "KOSONGKAN TANGGA, CUMA UNTUK LALUAN SAHAJA!" Ini tidak, kat tangga tu lah semua orang nak duduk. Kesian hubby. Disebabkan dia haus, dia pun pergilah beli air. Tapi terpaksa redah orang ramai kat tangga tu siap dia kena tolak dan iphone dia terjatuh ke kena rembat ke dia pun tak boleh fikir dah. So tak ada rezekilah. Hilang iphone dah :( Takpelah sayang, ada rezeki lain nanti k.


Alhamdulillah kita dah buat 5th month punya antenatal. Resultnya alhamdulillah. Uri ada kat atas, elok je. Rasa bersyukur tak terhingga. Maknanya peluang untuk beranak normal tanpa komplikasi amat cerah. Harap-harap keadaan ni berterusan. Berat anak mummy ni dah 500gm lebih, which is normal untuk baby 22 minggu. Yang tak normal ialah mummy. Mummy naik 3kg untuk bulan ini sahaja. Doctor dah bagi reminder, 1kg, 1 bulan :P Lagipun ditakuti akan ada masalah kencing manis. Baiklah doctor, mummy akan cuba!

11hb yang lepas kita dah buat detailed scan. Baby alhamdulillah, cukup sifat dan sihat. Syukur tak terhingga pada Allah. Bila buat 3D nak tengok muka baby, baby tutup muka. Lepas doctor pujuk-pujuk, dia alihkan tangan. Tapi palingkan muka ke tepi so mummy and daddy tak dapat tengok. So kita check badan dia dulu. Lepas tu kita back to muka dia, WAHHHHHH ANAK MUMMY! Dia tunjuk muka dia. Tapi terus dia buat muka masam dan mencebik nak nangis. Doc pun terus cakap bye kat dia. Hahaha it was really adorable. Maybe dia rasa terganggu dengan wave ke apa. Tak apa lah sayang. Dalam 3 bulan je lagi mummy boleh tengok and peluk baby puas-puas.

26hb ni hari gaji. Tak sabarnya! Kita nak ajak hubby gi shopping barang rumah untuk rumah baru! Bergantung pada keadaan dan ikut kemampuan, not necessary kena beli barang untuk completekan the whole house. We all fikir, part yang paling penting ialah bilik tidur dan dapur serta washing machine. Nanti from time to time upgrade la satu per satu kan.

Untuk bilik, kita suka combination merah hati, purple dan coklat. Untuk living room, kita suka warna turqoise dan coklat. Untuk bilik tetamu mungkin warna purple atau hijau lumut. Macam-macam nak buat. Nasib baiklah sepanjang mengandung ni, kesihatan molek dan segala-galanya alhamdulillah, indah-indah belaka. Kawan-kawan doakan kita ya...

Sunday, May 16, 2010

Found & Confirmed!

Salam!

As I am writing, it is raining heavily and how thankful I am to Allah as it was a hot day! Well I had a blissful weekend, delicious food, fantastic time and were busy thinking of new household and furniture as MAB and me are moving to our new home around end of this May.

It a terrace house with 4 rooms and 3 bathrooms. This is the 1st biggest preparation to receive our bundle of joy who is expecting to be out into the world insyaAllah in September. That is going to be our Hari Raya, peeps!

Of course, being an excited wife and mummy-to-be, I have been spending and thinking most of my time about the theme color for the master bedroom and the hall and so on. And of course the picture that keeps on showing in my mind is a babycot by the side of our bed. Yes, I want my baby to be more independant. I do not want to spoil her by sharing the bed which means privacy for mummy and daddy will be gone as I am afraid by the time I'd like to separate our bed, she would refuse and she would give me the crankiest tears and wat not, a baby cries would really end up the day.

As for the bed, MAB and I have decided to have a king size latex mattress. Yes, we are fussy coz we really need a good night sleep with a good bed. Other than that, yes, mummy's place, where else other than the kitchen!

During our reception, we received many electrical appliances like the toaster, thermos, coffee maker, rice cooker and oven. So I guess it would really save our cost in spending. Except, mummy really needs a fridge and of course a washing machine.

I just hope our new place is a safe and good place to stay and I hope, we will have a good start under our own roof. I will definately post the pics soon!

Sunday, May 9, 2010

Mothers Day & Our 1st Anniversary!




To my beloved mama, Happy Mothers Day, I love you so much. For what you've had done and I know I'll ask more in the future, thank you so much. A thousand thank wont give you anything but I know it means alot to you. Thank you for taking the huddle to raise me in this world. I love you, and thank you, thank you, thank you! Without you, I'm no one. Ya Allah, please spare a space for her in your beautiful heaven :)

To all mothers in the world, Happy Mothers Day!




To my beloved husband, Happy 1st Anniversary! I love you so much. 1 year back, we were busy having our nikah ceremony and reception. I never thought that, to live with you, time will be so fast, and now we are 1 year and expecting our 1st baby. Thank you for everything. May our marriage is blessed by Allah and streghten with iman. I love you baby.

PS: Semlm kan kita gi mom & baby expo kat midvalley. Ya Allah, punyalah ramai orang sampai kita surrender ajak hubby keluar. Rasa mcm berpinar-pinar mata.

Thursday, May 6, 2010

Rezeki!


**ME AT 20TH WEEKS :))**

Kawan-kawan, terima kasih pada yang bagi semangat. As u all tau, kita ada masalah uri sekarang ni. Tapi kita tak nak fikir negatif. Harapan n doa pada tuhan, moga semuanya berjln dgn baik insyaAllah.

Betullah seperti yang dijanji dalam al-Quran, setiap anak ada rezeki masing-masing. Dalam keadaan sekarang ni, alhamdulillah rezeki kita murah. Kerja dalam line kita ni, memang tekanan habis. Banking 1 hal, sales 1 hal, nak buat marketing 1 hal. Kita bersyukur, kita tak ada sakit-sakit. Jadi dapatlah kita achievekan memana target untuk tahun ni supaya balik dari confinement tak kelam kabut nak fikir target.

Alhamdulillah, loan on track dan wealth juga on track. Bulan ni saja unit trust dapat nak dekat RM1juta. Loan rumah pula RM4juta. Dalam tangan masih ada RM4-5juta yang dalam proses.

Rewards pun boleh tahan. Macam biasalah kerja macam kita ni, hq akan buat dalam bentuk kempen dan hadiah supaya sales staff berlumba-lumba buat sale untuk rebut hadiah. Kira macam nak naikkan semangatlah. Jadi bulan ni kita dah menang beberapa kempen:


1. Menang voucher Parkson worth RM400.00.
2. Menang kempen challenge by my area big boss, cash prize worth RM500.00 but I heard she gonna increase the token for a tremendous achievement :D.
3. I am qualified for a free Tioman trip - tak tahu lagi bila trip ni akan dibuat.
4. I am qualified for a free Perth trip - tak tahu lagi juga bila trip ni akan dibuat. Harap-harap sebelum bersalin atas sekurang-kurangnya lepas confinement.

Target kita for the very next and final reward ialah FREE TRIP TO SPAIN! Yang ni tak risau coz dia tengok whole year event and target. So trip will definately be next year around middle of the year. Harapan memang nak pergi :D

In few days time will be my 1st anniversary with my MAB. And thats tripple my happiness. :D