Monday, December 21, 2009

Kisah Pertemuan Orang Ni & Orang Tu

Well, it was kind of unique in a way, yet a very long story to go. Lol.

Kita kenal hubby masa kita Form 5. Hubby pulak masa tu masih lagi trainee engineer kat MAS. Kita actually chatting ngan kawan-kawan dia at this 1 irc chanel. Zaman-zaman irc la masa tu. But I didnt get the chance to chat with him. Kawan-kawan dia tu kakak-kakak la. So chat few times, they said they wanted to meet me. I told them lets meet kat area my house since kita budak sekolah masa tu. Tak boleh keluar jauh. Rumah kita dekat je ngan Ampang Point so jumpa kat mamak curry house sana lah. Ehe kita memang dah drive kete ever since Form berapa ntah. So setakat dekat-dekat tu no problem la.

Bila lepak, ada this 1 guy, hubby kita la to be exact, duduk depan kita. Rambut panjang sampai bahu kita tengok mcm comel je mamat ni. LOL. So cut it short, lepas perjumpaan tu, life berterusan macam biasa. Untill next day ada orang smsed!

Orang tu: Cik adik watpe tu?

Kita: Sape ni?

Orang tu: Agak-agak?

Kita: (tak fikir panjang terus smsed dia balik) Orang yang dok depan I pakai baju hitam semalam kan? (sungguh tak malu kan jawab macam ni :P)

Then sms terus berganda-ganda, tiap masa sampailah bergayut tengah malam. So sampailah kita masuk study kat MMU Melaka. After few months, putus! Kesian kan? Tapi relationship kitorang memang tak sampai setahun pun. Dalam 5-6 bulan je gitu lah. Padahal kita memang dah suka kat orang tu. Dia pernah buat surprise, drove all the way dari KL untuk teman kita dinner. Tapi tak apa lah. Dah tak ada jodoh. So putus. =(

Lepas tu kitorang masih keep in touch yang macam nak tak nak. Tapi we kept ourselves updated secara senyap tentang perkembangan each other. Masa tu tau lah dia ada gf baru dah and dia pun tahu kita ada bf baru dah and relationship kami dengan orang baru tu, bertahan sampai 4 thn.

Ironik nya, lepas tahun ke-4 tu, kita nak putus ngan ex-bf kita tu. Dan kita doa kat Tuhan, kalaulah dia bukan jodoh aku, hantarlah seseorang yang baru. The very next day, kita dapat sms dari orang tu!!! Ajak gi makan. Kita tak nak lagipun masih belum ada problem yang settle kan. So cut it short, after a month baru kita setuju nak jumpa dia. Kitorang lepak kat Marche' The Curve dari tengahari sampai kol 10 mlm. Cerita, kongsi suka dan duka, kongsi apa yang masing-masing tak tahu selama ni.

=) Lepas tu hubungan kitorang berjalan macam biasa. Kitorang memang nak terus serius. Masa hari raya aidiladha, mak ayah dia datang rumah untuk berkenalan dengan mak ayah kita. Dorang bilang kat mak ayah kita, dorang nak datang lagi nanti. So few weeks after, dapatlah kita cincin tanda. Lepas 3 bulan kita tunang. Lambat sikit sebab nak lepaskan adik hubby kahwin dulu bulan Januari. Kami tunang 29/03/08. Date ni pun dapat sebulan before majlis. Lepas setahun, kitorang kahwin 09/05/09. Sepatutnya tempoh tunang tu tak lama. Hubby ajak kahwin tahun 2008 juga tapi kita tak nak kelam kabut nanti preparation huru hara kan. Tu pun date kahwin dapat 1 bulan setengah sebelum majlis. Sebab tempat banyak tak available memandangkan Mac ialah bulan cuti sekolah. So terus pick date baru. Alhamdulillah semua berjalan lancar.

Hubby tua 7 tahun dari kita. Birth date kami sama iaitu 12hb. Maka jadilah wang hantaran RM12K.

Well, dalam masa tak sampai 2 tahun ni memang terlalu banyak perkara yang berlaku dalam hidup kita dan hubby. Bertemu dan berkahwin. Banyak perkara baru yang kita belajar dan perlu sesuaikan diri. Apa pun, kita bersyukur perjalanan kita dipermudahkan. 2009 akan berlabuh. Semoga 2010 memberi lebih banyak perkara baru yang indah dan semoga kami dapat lalui dugaan Allah.

Friday, December 18, 2009

Siapa Tak Faham? Mari Tuisyen Tentang Amanah Saham Bumiputra

Hari ni, kita nak buat kelas tuisyen kejap. Memandangkan kita bloghopping and baca banyak orang yang tak faham dan tak tahu dan bertanya. Mula-mula, biar kita mukadimah.

Amanah Saham Bumiputra atau ASB, adalah saham yang dijual khusus kepada bumiputra dengan kadar fixed RM1.00 seunit. Simpanan ASB terbahagi kepada dua iaitu simpnan dalam bentu buku dan dalam bentuk sijil.

DALAM BENTUK BUKU
- Duit cash, boleh keluar dan masuk bila-bila kita mahu dan tercatat di dalam buku ASB.

DALAM BENTUK SIJIL
- Duit cash, disimpan dalam bentuk sijil kalau mahu digunakan walaupun separuh, mestilah leburkan sijil. Selain daripada tu, sijil ASB boleh digunakan untuk cagaran mendapatkan Overdraft.

CARA-CARA BELI SIJIL?
Wang sendiri atau pinjaman dari bank khas untuk sijil ASB.
Sekiranya kita tak ada cash untuk beli sijil, option yang kita ada ialah dengan membuat pinjaman ASB khas untuk membeli sijil. Kita cuma perlu bayar bulanan dengan pihak bank. Kebaikannya apa? Bayangkan sekiranya kita membuat pinjaman RM150K untuk sijil ASB, dividen yang kita dapat katakanlah 7% dan interest bank ialah 3.9%. Bukankah kita masih untung 3.1%? Kita gunakan dividen 7% untuk membayar hutang 3.1%. Berbanding kalau kita tak pinjam, tak ada sijil dan tak dapat apa-apa.


BAGAIMANAKAH KITA BOLEH MAXIMISE KAN UNTUNG DENGAN ADANYA PINJAMAN SIJIL ASB?

Cara biasa, tahun pertama kita bayar pinjaman ASB ni guna duit sendiri sebelum dapat dividen. Bermakna, tahun pertama je kita keluar modal sendiri. Tahun kedua sudah boleh bayar guna dividen.

Ok ikut cara kita! Kita pinjam RM150K. Dividen tahun pertama, kita tak gunakan untuk bayar pinjaman ASB. Kita biarkan dalam bulu ASB. Jadi, tahun kedua, kita akan dapat dividen untuk sijil dan dividen tahun lepas yang ada dalam buku juga akan dapat dividen. Bermakna, tahun kedua, kita dapat dividen atas sijil dan dividen atas buku. Lagi lumayan kan?

KENAPA OVERDRAFT?

- Overdraft ialah kemudahan yang diberikan oleh pihak bank dengan mencagarkan sijil ASB.
(Hanya untuk sijil ASB yang dibeli secara cash atau sijil ASB yang sudah habis bayar dengan bank)

KEBAIKAN & FAKTA MENARIK :

1) Tidak perlu meleburkan sekeping sijil hanya untuk guna separuh.

2) Kalau kita ada cash contohnya RM50K, kita tak beli sijil kita spend, duit habis dan kita tak dapat apa-apa faedah. Kalau kita ada cash RM50K, beli sijil dan mohon overdraft, kita masih boleh dapat faedah. Faktanya begini, katakanlah dividen ASB 7%, interest bank untuk overdraft ialah 3.5%, kita masih dapat 3.5% dividen. Kalau overdraft tu kita tak pakai, bank tidak charge apa-apa. Jadi overdraft tu jadikan on standby sekiranya berlaku apa-apa.

P/S: Kalau ada soalan tak faham, sila dropkan comment anda ya. Kita sedia bantu anda fahamkan.

Tahun Baru 1431H

Selamat tahun baru kita ucapkan. Semoga perjalanan kita dipermudahkan dan diberkati. Semoga segala yang terkandas tahun lalu, dapat diperbetulkan tahun ini. Mana yang tak elok, kita ubahlah. Umur pun makin meningkat.

Thursday, December 10, 2009

Cashier Yang Kurang Diajar atau Memang Kurangajar?

Entry ni sounds a bit harsh but yes, ini yang terjadi pada kita. Kita pergi ke Cold Storage Alamanda untuk membeli 'sesuatu' yang bersaiz compact. Size nya seperti 1 bar coklat saiz kecil macam cadburry.

Peristiwa ni terjadi ketika membuat pembayaran. Ketika cashier memulangkan baki, kita cakap 'thank you' padanya. Tapi dibalas dengan riak muka meluat oleh si cashier. Fine, kita buat tak nampak.

Kemudian, kita tunggu dan berdiri di depan kaunter. Cashier tu pun berdiri juga dan pandang tempat lain buat tak reti je. So sila baca dan amati perbualan yang mencetuskan kemarahan kita pada ketika itu. Buat pengetahuan kawan-kawan, tiap kali kita ke Cold Storang, hampir setiap kali saya akan menggunakan khidmat cashier yang sama kerana waktu yang kita lawati terutama ketika ketiadaan suami adalah ketika lunch waktu bekerja.

ME: Miss, minta plastik ya!
CASHIER: Beli 'ni' je pun nak plastik.
ME: Apa you cakap?
CASHIER: Beli 'ni' je pun nak plastik. (This time dia menekankan ayat dan suaranya)
ME: Apa masalah you? I beli barang, so I am to get a plastic. Apa masalah you?

Terus dia masukkan barang dalam plastik. Kalau ikut normal behaviour kita selama ni, walaupun cashier tak menunjukkan courtesy, tapi selagi dia menjalankan tugasnya denga nbetul, kita akan ucapkan terima kasih tanpa kedekut. Tapi this time, TIDAK! I just wont!

Kita pun berlalu. Betul-betul kita dah melepasi badan dia, ada dialog yang buat betul-betul kita meletup!

CASHIER: EK ELEHHHHHH KECOH PUNYA CUSTOMER!

Enough ok! Kita patah balik.

ME: Apa kau cakap? (KUAT DAN NYATA)
CASHIER: -----Tak jawab apa-apa sebab tersentap.
ME: AKU KATA, APA KAU CAKAP?
CASHIER: -----Terkebil-kebil dan pandang tempat lain. Customer lain pun dah pandang-pandang.
ME: APA MASALAH KAU NI HAH? MULUT JANGAN KURANGAJAR! AKU BELI BARANG, AKU TAK PERLU MINTA, AKU MEMANG SEPATUTNYA DAPAT PLASTIK!!! PANGGIL SUPERVISOR SEKARANG!
CASHIER: Semayang!
ME: OK, CALL YOUR MANAGER!

Cut the story short, manager lelaki yang bersaiz kecil datang.

ME: Encik, Manager ke?
MANAGER: Ya cik. Kenapa cik?
ME: Your staff ni memang kurangajar la. ---- I pun cerita 1 by 1.
MANAGER: Dk, kau tak patut cakap macam tu. Tak kira customer beli apa, dia patut dapat plastik. ----Manager bercakap dengan cashier tu. Ada lagi lah budak tu kena marah.
MANAGER: Cik, ni tak patut berlaku. I minta maaf bagi pihak Cold Storage dan staff saya.
ME: Ya, thank you. Tapi if dari tadi dia cakap sorry kat I, I tak panggil you pun. Dan I nak bagitau you, setiap kali I datang sini, budak ni memang buat muka paiseh dan kurangajar. I memang dah aim dia ni!
MANAGER: Ya Allah cik... Kita minta maaf lah. Dik, minta maaf dengan customer----dia geleng-geleng pandang budak tu.
CASHIER: Ya lah, saya minta maaf ---- dalam nada slow dan tertunduk.
ME: OK. BTW, kalau nak kerja, buat cara nak kerja. Lagipun I bukan datang giant ke mydin. I datang Cold Storage so behave. So encik, thank you ya.
MANAGER: Thank you cik dan sila datang lagi...

Pastu manager bebel kat dia. Tapi seriously this is not a small matter and I really think if you dont want your job, many people waiting...

Sunday, December 6, 2009

What Did I do on Friday, Saturday & Sunday?

Oh, its been a while I did not write. Only surfed around and commented others blog. Yeah, its been quite a hectic month for me as my leave has finished. So i'll end up 2009 by planning many things to prepare for 2010! Yeah, few days left and I really need to move on fast for better 2010. I do not want to be left by the bus. LOL. As for the last week, my routines were quite hectic coz of my shopping mood. So I normally straight to the mall after work. Yes, Im broke now ppl! :)

FRIDAY

I used to school at Tengku Mariam Girls School, Batu Pahat during primary. Untill standard 5, I had to follow my dad to start our new home and school in KL and we first stayed in Bukit Antarabangsa a place where we can meet many faces of celebrities. :P

I had a bestfriend where I had to leave her behind. Only few times been contacting each other untill one day I called, the number was no longer available. Sazlyni by the name, we were pretty closed. Guess what, I found her on FB! Actually that was not my 1st attempt. After several times, I found her using the nick 'SAZ'. No wonder I did not find her. But lucky me!

So without any early plans, she smsed me around 8.30pm telling me otw to Putrajaya. My plan was to watch 'Couples Retreat' at 11.10pm. So I asked to buy her tickets instead. And yeah we met! After the movie, we ended up makan at Padi, Cyberjaya. (Pics taken by Muzri's iphone. So will be uploaded later) Muzri is my hubby ya all! :P

***Saz with bf, Azam***
-Pic courtesy from Saz's FB-

Girl, Ive been missing you. Enough said! Aftyer chit-chatting and makan-makan session, (Azam been calling it as Jejak Kasih session and added up by Muz to be Jejak Kasihan) we went back around 3am.

Saturday

Ok on Saturday I had planned up with Syafawati (ex-schoolmate) to a friends wedding, also our ex-schoolmate. Oh, my hubby cannot make it due to time clash. The name is Maisyarah, she got married to Fuady. She looked pretty in off white attire. The deco of the day was pink+purple+white. The wedding had taken place in Taman Melati in front of the bride's home.



And I found my very beloved Puan Mahanum, my long time favourite beautiful teacher. Thank god coz she came to my wedding last time but I did not get the chance to take photo with her.

So yeah, apart from taking pics with the bride and the groom, I managed to take pics with my deary Puan Mahanum. Love you cikgu!



Before I off to Mimi's place, I asked the groom this:
Naughty Me: Been through your 1st nite?
Fuady: Hahahaha Have not!
Naughty Me: Than why are you smiling?
Fuady: Ill get it afterward I guess?
Naughty Me: =) Mai, habislah kau!
Mai: Hey.... (malu sudah cannot say anything)

Bye-bye pengantins. Have a sweet (although it might end up 'sakit'. Hahahaha) memorable 1st night!

Then our next trip, to Mimi's place. She had just given birth to a healthy baby boy named Mohamed Abelrayyan Adha Bin Mohamed Nur Badrul. He was born 3.4kg in the morning of Eid Adha. Congrats on your bunch of joy Mimi and Bad. And yeah, Abel had his bonding time with Aunty Kikin!






So Baby Abel, be a good boy ok!


Saturday (evening)

Hubby text-ed me on my way back home. We had a sudden plan! Agreed on his plan made me called Putrajaya Pullman for reservation! Yay, we've got a room eventhough it was quite late. Blablablablablabla (after gone through the traffic jammed and reached home and got stuff packed) we managed to reach the hotel around 7pm.

Yes, me and hubby been checking in and out more than several hotels in this 6 months. :P We just need to relax and have our privacy bonding time together without knowing anyone else. But because of my forgetful behaviour, the camera always left behind.









***Ada yoga mat and dumb bell as well***





***The bathroom, toilet and dressing room being separated by glasses. I like!***







Well, overall it was great but still, cannot be compared to our favourite Cyberview Lodge & Spa.

Sunday

After checking out, we just relax at home. It is raining guys!

Friday, November 13, 2009

Ibu Mertua VS Menantu

Ramai yang jadikan isu topik ni kan? In fact kita selalu dapat pertanyaan, 'Ok ke duduk serumah dengan mak mertua?', 'mak mertua ko ok tak?' and many more. Well, as a matter of fact, ramai yang bermasalah dengan ibu mertua. Tapi ramai juga yang close dengan ibu mertua.

Memanglah, bukan selesa bila kita serumah dengan ibu mertua. Macam-macam perkara perlu diambil kira. Semuanya sensitif belaka. Ok ke macam ni? Atau tak apa ke kalau macam tu? Kita bernasib baik sebab dapat keluarga mertua yang semua boleh tahan ok nya. Dari mak mertua, bapa mertua, adik beradik ipar dan biras.

Pada kita, berlebih kuranglah. Kalau ada yang terkurang, jangan ambil hati. Yang terlebih pula, janganlah bagi muka ambil semua. Berpada-padalah. Tak ada yang sempurna di dunia ni. Macam kita, sentiasa kena bersedia kalau-kalau ada perkara yang tidak sedap di pandangan mata orang tua akan ditergur nanti. Kita nak bagi tips sikit lah hadapi duduk sebumbung dengan mertua.

PRIVACY
- Setiap orang main peranan. Mesti tahu privacy individu dalam rumah. Jangan cuba ceroboh or kepoh-kepoh nak tahu. Contoh, jangan masuk bilik orang lain kalau tidak dijemput. Dan kalau duduk dalam bilik dengan hubby, janganlah gelak terkekek-kekek atau gurau kuat-kuat. Bagi orang jelak aja.

RINGAN TULANG
- Kalau nampak pinggan dalam sinki cucilah walaupun bukan kita yang pakai. Mungkin sengaja diletak dan orang nak menilai kita. Sentiasa ingat, mungkin kita diperhatikan. Jadi buatlah sebelum ditegur. Kita beruntung sebab MIL tak pernah berkira untuk buat perkara-perkara yang melibatkan kita. Contohnya, angkatkan baju di ampaian walaupun kita ada di rumah. Siap lipatkan pula tu. Tapi kita pun bila dia dah buat macam tu, kita akan pastikan next round, kita akan buat perkara yang sama pada MIL supaya dia tak terasa kita 'pijak kepala'.

TEGURAN
- Bersedia dan terima teguran dengan tenang. Bukan kita tak pernah ditegur MIL. Even ada juga sesetengah perkara yang kita buat dapat teguran. Tapi kita tak pernah buat muka bila ditegur. Sebaliknya kita jawab sambil tersenyum dan beritahu MIL, "Sorry mak. Kin tak perasan. Tak apa, next time Kin make sure tak jadi macam tu lagi." Antara perkara yang kita pernah ditegur ialah pasal pembaziran lampu, kipas dan aircond, tak tutup pintu mesin basuh, cara lipat baju, pasal solat dan ada lagi ntah tak ingat. Hihihihi.

HORMAT
- Kalau dah tinggal di rumah orang tu, pandai-pandailah ingatkan diri jangan buat macam rumah sendiri. Mesti ada hormat dan jangan pentingkan diri sendiri. Percaya atau tidak, walaupun dah jadi isteri orang, kita masih beritahu MIL kita nak keluar rumah walaupun ke kedai. Kalau balik dari kerja atau jalan, orang pertama yang kita cari di rumah ialah MIL kalau kita keluar dengan suami. Kalau keluar seorang atau balik kerja, kita cari suami dan kalau MIL ada di luar bilik kita akan make sure spend time borak-borak 5 minit, sebiji macam yang kita buat pada mak kita sendiri. Dan hasilnya, kalau kita sampai di rumah dulu bila MIL balik dari mana-mana, dia pun akan buat perkara yang sama, borak-borak 5 minit dengan kita :).

BERKAWAN & BERSIKAP OBSERVANT
- Cuba berkawan dengan MIL. Ambil tahu serba sedikit tentang MIL. Macam kita sekarang, selepas 6 bulan serumah, kita dapati MIL seorang yang mood swings. Kita dah boleh baca bila mood dia tak ok. Dan selalunya bila dia tak ok, dia lebih senang berdiam diri dan tidak suka diganggu atau ditanya apa-apa. Jadi kita akan senyap tak kacau MIL. Nanti MIL dah ok, dia sendiri akan approach kita.
- MIL juga ambil berat dan ambil tahu tentang marriage kita dan anaknya. Ada orang tak suka MIL ambil tahu. Tapi pada kita, hubby kan anak dia. Biarlah dia tahu baik dan buruk. Tapi kita cuma share dalam 40-50%. Kadang-kadang bila dia tengok lain macam aja, dia akan tanya. Kita ceritalah sikit masalah kita. Nanti dia bagi nasihat dan ingatkan kita sifat-sifat dan sikap-sikap hubby yang perlu kita ingat. Percaya atau tidak, kalau ada tergigit lidah antara kita dan hubby,kadang-kadang kita tak cerita atau MIL pun tak tanya. Tapi MIL akan pesan, 'kena banyak-banyak bersabar. Awal-awal kahwin macam tu lah Kin..." Tapi janganlah cerita yang buruk aja. Bila ada cerita happy, share juga. Biar dia rasa happy atas kebaikan anak dia. Contoh macam birthday surprise yang hubby buat. Bila kita cerita, MIL kata "suka mak dengar kalau macam ni. Baguslah!".

DAPUR
- Hehehe kenapa kita bold kan? Sebab dapur kan tempat perempuan bermaharajalela. :P Selama duduk kat sini, boleh dikira dengan jari kita masak. Tapi MIL faham kita kerja dan dia juga faham kita tak selesa nak guna dapur dia. Kita akan tolong kalau MIL masuk ke dapur. Tapi selalunya dia suruh kita rehat aja. Kalau hari Sabtu dan Ahad kalau kita tak tidur rumah mak ayah kita, MIL dah siapkan sarapan. Kalau tidak pun, dia akan belikan. Tengahari pun macam tu. Kalau kita tak keluar dari bilik, MIL akan call tanya nak tapau apa. Kalau kita nak keluar kita cakaplah elok-elok dah plan makan kat luar dengan hubby.

Inilah sahaja untuk setakat 6 bulan sebumbung dengan keluarga mertua. Setakat ni alhamdulillah dan kita harap akan bertambah better from time to time. Dengan hubby pula, will be better from time to time. Orang baru kahwin memanglah bahagia. Tapi kita kena realistic. Ada masa tentu ada panasnya. Masa ni lah perangai-perangai malas atau kurang senonoh kita jumpa kan. Jadi, nak cari titik penyesuaian bukan mudah sebab perlukan kerjasama masing-masing dan masing-masih mesti sedia beralah.

P/S: Malam ni kita tak keluar makan dengan hubby sebab bapa mertuaku masak nasi goreng dan kami makan 3 beranak. MIL pula kepenatan jadi dah tidur awal.

Thursday, October 29, 2009

Harga Baru! Buatlah Passport!!! Berbaloi-baloi...

Hari ni kita lari sekejap dari kesibukan di office. Busy memang busy. Super busy. Sebab kalau dulu (sehingga Jumaat minggu lepas) work station kita di back room bank. Bila ada customer request nak jumpa kita, or enquire product yang kita jaga, barulah kita dipanggil keluar untuk consult customer di work station kita di hadapan.

Tapi sekarang ni, kita dah duduk terus di work station kat luar sebab lagi convenient dan navigator tak perlu interkom panggil kita. So dah jadi port tetap kita lah kat situ. Cuma yang letihnya, bila customer yang terus datang kat work station kita dan tanya atau minta tolong isi borang and stuff, so kita asyik tertangguh-tangguh kerja kita. Sekarang ni kaki kanan dan kaki kiri macam tak seirama dah. kaki kiri nak ke kiri, kaki kanan nak ke kanan. Punyalah kelam kabut kalau kita ada deadline atau cut-off time nak kena kejar. Kang tak pasal-pasal ada customer yang kejar kita pulak kalau kita terselesaikan transaction or application dia lewat. Itu cerita tentang office.

So kita keluar tadi untuk buat passport. Hubby and I nak pergi Singapore next week. Memang ramai manusia. Yang busuk, yang wangi, yang over friendly, yang sombong, yang perasan cun, yang korek hidung depan orang... name it! Hahaha kita jadi mangsa tunggu nombor giliran, jadi, inilah kerja kita. Perhati gelagat orang sambil perut nyanyi lagu caca marba.

Tapi sampai juga giliran kita. Cuma tadi sampai dah petang. So esok baru boleh collect. Berapa kadar bayaran? Hah! Kalau normally, untuk tempoh 5 tahun, harganya RM 300.00. Tapi sekarang lebih berbaloi-baloi untuk orang yang buat passport cuma nak guna kadang-kadang atau tengah terdesak emergency nak melawat saudara kat oversea ke apa... Pricenya cuma RM 100.00 untuk tempoh 2 tahun.

So apa tunggu lagi? Sediakan gambar passport 2 keping, duit RM 100.00. Kaunter imigresen dibuka seawal 7.30 pagi ya u ols!

Kita punya esok siap!

Monday, October 26, 2009

Khutbah Terakhir Nabi Muhammad SAW

Semalam, kita pergi rumah baru adik ipar kita kat Alam Suria (next to Bukit Jelutong). Surrounding kat tempat ni masih hijau walaupun sudah ada highway. Rumah Jan (adik ipar) berkedudukan di atas dari rumah lain. Jadi rumahnya berangin. Kita makan tengahari kat sana. Lauk-pauk yang Jan ordered memang sedap. Ada sambal udang petai, ayam goreng rempah, ikan tenggiri masak kari, ulam-ulam dan banyak lagilah. Kita makan 3 round kat sana :P. Cantik rumah Jan & Jeff (hubby Jan). Kalau ada rezeki, kita pun nak satu insyaAllah :D

**JAN & JEFF @ their new home**

**Hubby & me**

Lepas lepak-lepak, borak-borak, hubby dan kita bergerak ke Central Market (CM). Kali terakhir pergi ke sana seingat saya masa tu mungkin dalam form 1 macam tu. Mama abah yang bawa. Lepas tu memang tak pernah menjejakkan kaki ke sana lagi. Hubby kita nak cari hadiah untuk rumah bestfriend dia; Irish & Azlin dan Jan & Jeff. Kitorang jumpa yang selama ni kitorang dok cari. Sekejap lagi kita letak untuk tatapan kawan-kawan ya.


Sempat la juga lepak kat Oldtown. Kita tapau carrot cake dan almond cake (tak ingat nama penuh, tapi kek ni flavour baru) semestinya dari Secret Recipe dan kita seludup masuk ke Oldtown. Tak boleh nak bagi feedback kek flavour baru ni sebab up to today, kita lupa nak makan. Kita cuma larat makan carrot cake je masa kat Oldtown. Hihihihi.

**I love you tau!!!**

Lepas tu kita gi Midvalley nak cari in wear kita. Sambil-sambil mencari tu, hubby dapat call dari Irish. Kitorang tergelak. Padahal tak beritahu pun lagi kitorang ada something untuk diorang. Dorang ajak lepak dinner kat chillis. Kitorang pun on je la. Since tak payah nak bawa balik hadiah tu. Boleh terus bagi. Afterall, kita pun rindu dah kat Iris Alya (Yaya), baby dorang.

**Ni lah Yaya, cayang aunty!**

Yaya dah besha lah! Dah pandai terkekek-kekek ketawa macam mak nenek. Hahaha. Yaya doakan aunty kikin pun dapat satu eh... Boleh kawan sama Yaya. Cayang Yaya!

**Yaya 1st day to the world!**

**Yaya with her godfather yang 1st time dukung Yaya coz before this hubby takut nak dukung Yaya yang nampak very fragile**

**This is Irish, Yaya's daddy**

**Aww Yaya with her pretty mummy!**

**The most lovely godmother kan Yaya. Hihihihi**

NOTE: Irish yang sambut Yaya masa Azlin lahirkan Yaya. Irish is a doctor. Best kan?

Last but not least, hadiah yang hubby dan saya cari untuk Jan & Jeff dan Irish & Azlin ialah sebuah frame bertintakan khutbah terakhir Nabi Muhammad SAW. Untuk kitorang pun nak satu tapi tak ada rumah lagi. So beli untuk diorang dulu, Ours will be soon insyaAllah.

Untuk penghayatan dan tatapan kawan-kawan, bacalah. Personally kita sayu hati bila baca pesanan terakhir Rasulullah saw.

Ketika Rasulullah mengerjakan ibadah haji yang terakhir, maka pada 9 Zulhijjah tahun 10 hijarah di Lembah Uranah, Bukit Arafah, baginda menyampaikan khutbah terakhirnya di hadapan kaum Muslimin, di antara isi dari khutbah terakhir Rasulullah itu ialah:

"Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak kukatakan, Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.
"Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapapun agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu, segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.
"Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara-perkara kecil.
"Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak diberikan makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.
"Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah solat lima waktu, berpuasalah di bulan Ramadhan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadah haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam Taqwa dan beramal saleh.
"Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan diatas segala apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.
"Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Qur'an dan Sunnahku.
"Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku. Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hamba-Mu."



Monday, October 19, 2009

Masa - Kerja dan Terluang

Kita tau pasti ramai antara kita yang bekerja. Menjadi suri rumah juga sejenis pekerjaan. Masa bekerja mengikut waktu normal ialah 8pagi-5petang, 9pagi-6ptg dan mereka yang berkerja shif mempunya aturcara masa yang berbeza.

Pokoknya, kita menggunakan 9 jam daripada 24 jam sehari - masa yang kita ada dan dikira sebagai 1 hari. 9 jam itu tidak lagi dikira dengan waktu tidur, waktu berehat, waktu menyiapkan kerja rumah, waktu mencuci kereta, waktu membantu anak menyiapkan kerja sekolah dan sebagainya.

Kita sebenarnya baru berdebat dan bertegang urat dengan bos dan kawan-kawan. Walaupun bukanlah terkejerit-jerit tapi nada suara dan air muka kita cukup menunjukkan keadaan emosi kita pada masa itu.

Bos kita kata 'kenapa I selalu tengok you balik awal?

Kita: Pukul berapa you maksudkan awal tu? - memang nak kena sembur dia ni! Untuk info semua yang membaca luahan ini, jawatan kita lansung tidak entitle untuk overtime pay. Jadi kalau kita stayback, itu adalah effort kita sendiri dan kerana kita rasa tugas itu perlu dihabiskan atau keesokan harinya kita ada on the move mode yang membuatkan kita tidak masuk office.

Bos: I tengok budak-budak lain selalu balik lewat. Sampai lewat malam pun ada. Diorang pun ada yang dah kahwin dan ada anak. Tapi tak lah macam you. You dah tak macam dulu. Masa bujang dulu selalu balik lewat.

Oho! Kau memang nak kena tembak, bang bang boom!

Kita: Budak-budak lain nak balik lewat, it's up to them. Lagipun I tengok most of them yang balik lewat, sama ada suami terbiar atau anak yang terbiar. Yang tak ada suami atau anak, langsung tak ada life dan kalau tengok pada umur, ada yang menlangkau usia anak dara tua - do not get offended sesiapa yang berkenaan tetapi cuba jadikan iktibar dan pengajaran.

Bos: Ya lah, tapi janganlah selalu sangat tak nampak muka...

Kita: Dalam seminggu I akan stayback 2-3 kali. Paling maksimum sampai pukul 8 mlm. Tapi selalunya rezeki saya tak pernah jumpa bos bila stayback maknanya bos pun sendiri balik awal and you left your 2nd man in the running alone.

Bos dah diam. Biasalah seorang bos mesti ada kredibiliti untuk mencantas!

Bos: I bagi nasihat. Tak perlu you menjawab macam ni. Lagipun setakat pukul 8.. huh!

Kita: Well, I punya sukalah nak balik pukul 8. I am not like them yang mandi 1 hari 1 kali. Pukul 8 tu maksimum I boleh stay dengan tak mandi 1 hari. I pun ada tanggungjawab pada tuhan. I tak selesa pula kalau maghrib melekit-lekit melengas. Kalau balik pukul 10, suami dan anak makan apa, ada kat mana dan buat apa? Kita sampai rumah tentu nak rest, nak mandi, nak masa bersendiri, buat kerja rumah, tidur dan segala-galanya. Ya lah kalau perempuan, tentulah dah balik lewat dah penat, tak nak serve suami.

Im done. You can have your observation on me but do not forget I am not paid for overtime, its up to my own effort if I want to stayback. And you have no idea whether I sacrifice my time at home doing the office work or meeting my customer after office hour. I just do not want the job to take its toll on me. I earn for a living, I live not for earning!

Kita keluar dengan hati yang panas dan sakit.

Kawan-kawan yang dirahmati, ingatlah! Kita bekerja untuk mencari nafkah supaya mendapat kehidupan yang lebih baik. Janganlah kerana bekerja, kehidupan kita menjadi semakin tidak baik. Duit bukan segala-galanya. Dari mata kita, ada kakak-kakak di office yang sering terlepas hari jadi anak, tidak berjumpa anak (bila sampai umah, maid dah tidurkan anak-anak)malah kalau ada anak-anak yang sedang membesar, sudah pandai berdating, bergayut di telefon dan ibu pula bila di office, akan menelefon anak untuk mengangkat baju, mencuci baju, menyiapkan adik-adik dan sebagainya.

Bukankah itu tugas ibu? Kalau anak-anak mengambil tugas ibu, di mana peranan mereka sebagai anak dan di mana masa muda remaja mereka dihabiskan? Boleh kalau kita ingin mengajar mereka membuat kerja rumah. Sekadar membantu bukan meletakkan beban dan tanggungjawab itu di bahu mereka.

Kita selalu dengar ada seorang kakak menelefon suaminya, bertanya kenapa suaminya lewat pulang ke rumah? Suaminya kata, lepak kedai mamak. Kakak ni mengomel dan tidak puas hati dengan sikap suami yang suka melepak di kedai mamak. Saya berikan jawapan paling mudah. Takkan pula suami akak tu nak duduk rumah, anak akak yang hari-hari bancuhkan teh tarik. Lagipun relevannya, buat apa dia balik rumah awal-awal kalau akak pun tak pernah ada kat rumah awal?

Persoalan ini, kita tinggalkan pada kawan-kawan untuk menilai. Ada seorang lagi kakak yang kata, tiba-tiba akak tengok anak akak dah besar. Akak tak merasa langsung perkembangan dia dari baby sampai sekolah rendah. Tiba-tiba dah remaja dan sekarang dah bercinta.

Berpada-padalah kalau bekerja. Kita masih ada tuhan dan keluarga. Kita juga perlu masa bersendiri. Kita perlukan ibadat. Kita perlukan hiburan dan kita perlukan kualiti masa dalam pembahagian tanggungjawab harian. Di mana ajaran al-Quran, menyuruh umatnya bersederhana? Ikhlaslah dalam bekerja dan bersederhanalah dalam kegelojohan mengejar masa menyiapkan kerja. Ikhlas terhadap keluarga dan diri sendiri. Janga nsesekali menzalimi anak-anak dengan mensia-siakan zaman anak-anak mereka.

Monday, October 12, 2009

Selamat Hari Lahir, Puan Ashikin! Selamat Ulangtahun Perkahwinan ke-30, Mama & Abah!

Semalam, 11 Oktober 2009. Anniversary mak ayah kita yang ke-30 tahun. Kita ingat nak bawa pergi makan. Tapi mak kita tak sihat. So kita bawa dia pergi klinik. Ayah kita pula masak kat dapur. Masak taugeh goreng dengan telur dadar tapi sedap juga. Rasanya sepanjang kita dibesarkan, ini kali ke-3 kot kita makan air tangan ayah kita. Selebihnya dia suka kacau dan komen time mak kita masak yang kadang-kadang buat mak kita merajuk or hilang mood nak masak. Tapi sebenarnya ayah kita seorang yang concern dan perfectionist. Tu sebablah dia suka sibuk-sibuk kerja mak kita. Hahaha. Apa-apa pun, selamat hari ulangtahun perkahwinan yang ke-30 buat mama abah. Semoga kasih sayang kalian berkekalan dunia dan akhirat. Hanya doa yang dapat kutitipkan.



Sehari selepas anniversary mak ayah, birthday seorang budak tu. Nama dia Ashikin.

Hari ini, 12 Oktober 2009. Maknanya untuk budak ni, dah 24 tahun dia hari ni. Selama 24 tahun ni lah, dia banyak menyusahkan mak ayah dia, buat mereka risau, gundah dan tak tenteram. Mungkin budak ni ada lah membahagiakan mereka kadang-kadang. Tapi kepayahan membesarkan anak, hanya mereka yang sudah bergelar ibu dan bapa sahaja yang tahu.

Maha besar Allah, kejadian terbaik ciptaanNya adalah kita. Daripada Nabi Adam dan Hawa, kita dijadikan untuk menjadi khalifah dan dinikmatkan lagi dengan adanya perkahwinan yang halal untuk mendapatkan zuriat yang halal. Dan hasilnya budak dalam gambar ni.

:) Kita dah 24 tahun lah hari ni. Ada siapa-siapa yang kongsi birthday ngan kita tak? Selamat hari lahir diucapkan dari kita ya!

Mama dan abah ada hantar sms. Syahdu baca. Mereka bilang, "Selamat hari lahir, semoga dipanjangkan umur ditetapkan iman, dimurahkan rezeki, kesihatan dan kebahagiaan serta kejayaan. Wassalam..."

Of course seperti biasa, air mata kita jatuh. Kita gembira, kita sayu hati terhadap ingatan yang tulus. Kita balas dengan mengatakan, "Hari ini Ikin 24 tahun dah. Ikin nak minta maaf pada mama abah selama Ikin dibesarkan. Dengan kerenah yang menyusahkan, perangai yang tak menyenangkan. Terima kasih pada mama abah. Walaupun ada susah dan senang, tapi alhamdulillah Ikin hari ini adalah berkat kesabaran dan pengorbanan mama abah."

Daripada hubby tersayang, malam tadi hubby bawa kita keluar tengok wayang kat Pavillion dan makan kat Secret Recipe. Keluar pun dah lewat jadi semua kedai dah tutup. Lepas makan, kita tengok wayang cerita Papadom. Kelakar dan sedih cerita ni. Meleleh juga air mata kita. Sampai rumah dah pukul 3 pagi. Pastu bangun pagi kita tak sihat. Terus MC. Kita sambung tidur while hubby kita keluar bekerja.




Kita dikejutkan dengan panggilan telefon seorang kawan. Lepas tu kita terus bangun dari katil. Pening kepala. Tapi tiba-tiba ternampak something atas almari solek. Kita senyum lebar. Kita tak sangka. Kita tak expect dan jauh sekali meminta-minta. Meleleh lagi sekali birthday girl ni. Ada envelope warna pink tertulis, "For the person I love most, Cikin Mcuk." Yes, it is a surprise! Dan ada kotak warna gold. Kita pasti itu pun untuk kita juga!



Buat hubby tersayang, terima kasih atas surprise yang dibuat. Kita dapat gold bracelet. Masa nikah memang dah dapat bracelet tapi bracelet tu diamond so tak boleh buat lasak. Mulai dari hari ni, kita akan pakai gold bracelet ni. Tak payah buka dah.

Dan perasaan kita pada hari ini, betapa kita mensyukuri segala nikmat yang diberikan Allah pada kita. Semoga kita dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki supaya kita dapat berbakti pada mereka yang tersayang dan pada mereka yang memerlukan. Buat diri kita, Selamat hari lahir Ashikin. Bersyukurlah dengan nikmat pemberian Allah ini."

Wednesday, October 7, 2009

IM BACK!

Yay! Finally im back! Connection problem has been resolved so Im back on track again. Cumanya nak visit blog uols satgu persatu akan mengambil masa. Harap-harap korang tak merajuk ngan kita.

Raya amacam? Raya kita seronok. Raya pertama dengan keluarga baru dan suami lah katakan. Jadi banyak orang baru yang kita jumpa dan kita bawa dia jumpa. Nasib baiklah both kampung sama kat Johor. So boleh bergilir-gilir. Tak ada gaduh-gaduh. Alhamdulillah. Memang kita dari kecik niat nak kahwin orang sama negeri.

Kita beraya sampai tak cukup baju raya. ada 6 pasang baju habis dah semua ke dobi. Yang tinggal baju pink time tunang dulu pun dilenjan sekali. Nanti kita upload pic ya. Ntah mana letak cable kita cari tak jumpa. So tahun depan kena tambahlah baju kurung lagi jawabnya kan.

Harap-harap korang pun seronok beraya tahun ni. Mana yang dah ada anak dan terutamanya ada anak-anak, simpanlah duit raya dorang dalam ASD or ASB. Jangan ma kdia pula gi menghabiskan shopping lagi lepas raya :p.

Salam syawal dan maaf zahir batin jika ada terkasar bahasa lewat perkenalan dan perjumpaan kita di sini ya!

Nanti kita update lah lagi. Malam ni kita nak tidur awal. Esok pagi kena masuk office lebih awal dari biasa. Assalammualaikum!

Thursday, September 17, 2009

The Result!

:)


*************





********************




****************************





********************






*************


1





2







3







JENG JENG JENG!





Kita tak beli pun tester la awak! Sebabnya I just did not feel right to do so. The next day, Monday la to be exact. Kita dah tak boleh puasa dah. Dan sakitnya pinggang memang dahsyat masa tu. Almaklum dah lewat 2 minggu. Pada kawan-kawan yang bagi kita mesej positif dan doa-doa, terima kasih. Mungkin insyaAllah doa kalian akan dimakbulkan juga nanti. :)

Oh, lagi satu, kita rindu nak visit blog awak semua tapi kita ada masalah internet connection sekarang ni. Rindu nak baca celoteh korang. Tapi sekarang ni tiap kali nak load page korang je, ambil masa 10 minit. Sorry ya. Kita janji nanti line dah ok, kita akan jadi pembaca setia semula. Rindu tengok kerenah anak-anak kak eynda, tengok arri & molly LOE, cerita-cerita Posh yang selalu je kita tergelak-gelak baca, dami yang suka lontarkan emosi dan ramai lagi lah. Sebelum connection kita ni terputus, baik kita stop kat sini dan post terus. Pada kawan-kawan yang dikasihi, selamat hari raya maaf zahir dan batin. Semoga kita pulang berhari raya dengan selamat dan diberkati. Salam Aidilfitri dari kita untuk semua.

Sunday, September 13, 2009

Tak Ada Mood, Sakit Pinggang, Puasa Penuh...

Pada kawan-kawan, kita nak say sorry sebab dalam seminggu ni kita tak posting apa-apa dan kita tak visit pun blog kawan-kawan semua. In fact, kita memang tak online pun. Previous post kita ada sebut tentang malas. Tapi malas yang sekarang ni lebih kepada tak ada mood, mood swings la kira.. Pastu kita letih, sikit-sikit letih. Pastu kita dah puasa penuh ni. Maksudnya apa tu?

Oppss jangan sebut ya! Petang ni kita kena pergi farmasi juga untuk beli tester. Tak payah sebutlah tester apa ek u all! Hihihi bukan apa. Kita dah lewat 2 minggu ni. Dah la tu, asyik tak ada mood sebab penat. Ntah kita tak nak pun buat test ni tapi kawan-kawan kita dah dok bising-bising sebab jealous kita puasa tak ada ponteng lagi ni. Mana yang period masa awal puasa hari tu pun dah period balik. Kita yang seminggu sebelum puasa tak period pun, tak period-period ni.

Kalau ada alhamdulillah. Kalau tak ada pun tak mengapalah. Belum rezeki. Lagipun kita masih belum betul-betul stabil. Rumah pun masih tumpang mak bapak. Memanglah Allah dah janjikan setiap umat itu ada rezekinya, setiap anak itu rezekinya Allah yang beri. Tapi rasanya dari segi mental, fizikal dan emosi, kita belum betul-betul bersedia. Kan lebih elok kalau kita bersedia supaya mudah dan tak menyusahkan sesiapa kelak...

Don't worry. positif or negatif, kita akan post result dan gambarnya sekali ya. Rasanya u all dah biasa tengok posting yang positif dan gambarnya. Kalau negatif, kita letak gambar negatif sekali ek.

Pada kawan-kawan, jangan kecil hati ya kita tak menjengah dalam seminggu ni. Kita tahu kawan-kawan pun ramai yang tengah buat preparation nak raya ni. Disebabkan keadaan kita ni, percaya atau tidak, untuk shopaholic macam kita ni, sebuah shopping complex pun kita belum masuk sepanjang bulan Ramadhan ni. So kita buat last minute preparation la tahun ni. Dalam Jumaat depan kita ambil cuti untuk nak cari kuih dan kek untuk rumah mak ayah kita. Memang setiap tahun kita yang sediakan kuih dan kek. Sorry mama, abah, tahun ni lambat sikit ya!

Monday, September 7, 2009

My Family, My Precious!

Being married, is a new start for me. I believe everyone who has got married feels the same way too. Being in charge as a wife, as a daughter, as a sister and an employed worker, just not that easy. Sometimes, I think working is not easy as we sacrifice most of the time at office.

After office hour ends, I go home and settle down a lot of things; cleaning, laundry, cooking or at least buy or go out for dinner. And of course after doing all that, that is not considered as spending time with husband. Spending time with husband for me, is when you use your quality time together. As spending time preparing food or going out for dinner is a responsibility not as spending time. So that is a story for whole day event.

And what about family? Since my family is near, it is easy for me to go back daily or weekly. Sometimes I do, sometimes I just don't. For me spending time with my lovely parents and siblings is just not going back and having dinner there. What? Like 1 hour or 2? I don't agree on that. I will normally find my sweet time, that is after everything is settled and really I go back early from the office or meeting clients. Sometimes I even meet clients late at night. So I don't just 'cilok' my schedule to meet the family for only an hour. I don't take 'BETTER THAN NEVER' in my dictionary. For me it is better never than better than never or I could always stretch my time more than an hour for it, that is if I could.

As being near to family's home, I know maybe my parents would think I can always go back anytime I want regardless how much time I have - 1 hour or 2. But I am sorry I am not that way. If my husband gets a proper quality time from me, that means, they will get it too. But I don't know what they have in mind. Maybe they don't like it. But trust me dear parents, I don't mean to be mean or want to be apart from you guys. It is just we are too good to be in a rushing spending time. I just hope they understand me.

And yes, maybe I have not found the best way to manage my own time. But trust me, this new life is too new for me and I need time for myself too. And I have not found the same recess time with husband. Sometimes I just go back alone as I know he would be in hurry catching up things. Or he could only spend an hour or 2. My nature is that I don't like to burden others.

And lately, I notice that I don't really have time to think about myself. But all I knew and I keep in mind that, I love my family and I bring them in my heart wherever and whenever I go.

Dear family especially my parents,
I am sorry if I do wrong, I am sorry if I ever give you paint, I am sorry if I ever being a disaster and I am sorry if I ever being rude. I just hope you don't misjudge me, I just hope your full understanding will always be for me, and I just hope your love for me will never end. I need your bless so that I would be blessed. I am just sorry... I love you.



***Four of us, Asyraf, me, Nurul and Danial***
(gulp! Danial is about to challenge my height. How time flies!)

***Welcome to the family, hubby next to me***

***Pics are taken 5 days after my big day. We had kenduri kesyukuran before our bertandang ceremony***

Sunday, September 6, 2009

M.A.L.A.S

Ntah kenapa 2-3 hari ni betul-betul takde mood. Nak buat itu malas, nak buat ini malas.

M
A
L
A
S

GTG!

Tuesday, September 1, 2009

Carrot Cake with Almond - Oh, My Favourite!

Recently, I went to a customer's house somewhere aroung PJ 16. It was quite early in the morning. I had to be there at 9AM sharp. Well, my visit was not for fun nor happy visit but it was more to visiting an unhappy VIP customer. That was the reason why did I go to his house (*bungalow) at 1st place.

I was happy because I seriously stopped my car in front of the garage sharp at 9.55AM of course after went through the most hectic highway in KL, the Federal. I was glad and I was like 'pheeewwwww'.

So sharp at 9AM, i was about to press the door bell suddenly the gate was opened - of course it is an automatic gate. So i was like, 'aha there is someone watching me. lol :P'. A man opened the door and he smiled "Oh, I am so glad that you are here sharp as promised."

It was a nice house I told the man, let's just call him Dato'. Very cozy and warmth. After negotiating, chit-chatting, huhu-haha, blablabla, yada-yada, I was served with a breakfast personally by Datin. I can say she is a very soft spoken lady. Keep it that way Datin, please...

Ok I was served with a carrot cake with almond and coffee. Let me give you the review! As far as I concern, I had never ever have even a slice carrot cake on my tongue. Coz to me, a carrot should be a carrot, let it be cooked as a vegie or let it be blended as a fruit juice. I am a person who sometimes against the new mixture from the origins. :D

I told Datin, seriously I love the cake! Datin was surprised to hear I never had carrot cake. She was surprised and went into the kitchen. Aha I was then very shy to see she brought a tupperware fulled of carrot cake! So, I shall start baking and I've got the recipe.

Let me try this coming weekend or this few days yeah!

Monday, August 31, 2009

Hidup Tidak Selalunya Cerah...

Ya, hidup tidak selalunya cerah. Hidup tidak selalunya indah. Hidup tidak selalunya gembira. Hidup tidak selalunya tersenyum. Kadangkala, kita harus akur, kita perlu menangis, kita perlu bersedih dan kita perlu berduka. Kedengaran tidak seronok bukan? Tetapi itulah hakikat sebuah kehidupan. Dan ianya membuatkan hidup kita berwarna-warni. Suka dan duka. Air mata dan gelak tawa.

Keluarga - ibu & bapa:
Kerana mereka kita di sini. Dan mereka tidak berada di sini tanpa ibu bapa mereka. Pertalian yang dicincang tidak akan putus. Restu mereka membawa bahagia. Kegembiraan mereka membawa kita ke syurga. Kasih ibu hingga ke syurga. Kasih bapa terlalu tinggi budinya untuk dibalas.

Keluarga - adik-beradik:
Kehadiran mereka menceriakan zaman kanak-kanak kita. Bersama mereka kita membesar, bertepuk tampar, bergaduh, bermain, bergembira bersama. Kita semua penyambung kemesraan keluarga, pabila ibu dan bapa tiada lagi. Terpeliharakah hubungan kita? Tiada galang gantinya, kasih sayang hasil dari pertalian darah. Namun mengapa ada antara mereka yang putus saudara? Ke mana kita setelah ibu dan bapa tiada? Ya, kita perlu pelihara untuk kebahagiaan generasi anak-anak kita yang perlukan saudara dan mara. Pada merekalah tempat bermanja!

Keluarga - suami:
Pada suami tempat kita bergantung. Janji yang disemai, sumpah yang digalas, di atas akad perkahwinan yang mempunyai auranya tersendiri. "Aku terima nikah ..." olehmu dan bersaksikan empat lelaki yang cukup syaratnya. Selepas itu, susah dan senangnya bersama suami. Senyuman suami, itulah kebahagiaannya. Air mata suami itulah racunnya. Pada suami bukan sahaja tempat bermanja, menumpang kasih dan berteduh, tetapi juga sedaya upaya cuba menjadi tulang belakang yang setia buat suami. Tugas suami, tiada lain hanyalah memberi nafkah. Nafkah keperluan, nafkah kasih sayang, nafkah zahir dan batin, nafkah agama, nafkah rumahtangga. Selebihnya isteri akan tersenyum dan menjadi peneman setia. Mintalah apa sahaja, selagi terdaya, pasti ditunaikan biarpun memperjudikan nyawa.

"Kepada-Mu ya Allah, tempatku mengadu, sesungguhnya terlalu banyak dosa-dosaku kepadaMu. Sesungguhnya Kau itu Ar-Rahman dan Ar-Rahim. Kau berkatilah perjalanan hidupku. Kau bantulah aku kiranya jalan gelap yang sedang aku lalui. Kau permudahkanlah kakiku kiranya perjalananku penuh duri. Kau cekalkan dan tabahkanlah hatiku demi dugaanMu ini. Hanyak bersujud padaMu, untukku memohon. Aku ini kerdil, aku ini seorang anak, aku ini seorang kakak dan adik dan aku kini ialah isteri. Senyuman dan gurauanku mungkin kini tiada lagi penawar buat mereka. Kehadiranku kini mungkin hanya mengundang derita. Aku hanya mahu mereka gembira, anugerahkanlah nur dan hidayahMu buat mereka agar perjalanan hidup mereka cerah dan gembira. KepadaMu kuberserah..."

Siapa Suka Warna Merah?

Saya! Siapa yang suka sangat dengan warna merah? SAYA! :D

Sejak kita kecil lagi memang kita suka warna merah In fact, kalau t-shirt rumah kita semua warna merah. Sampailah bila kita dah masuk alam remaja-dewasa. Kita rasa macam kita ni veryyy childish. So kita tried untuk variasikan warna-warna yang kita pakai. Not limited like I used to. Well, it makes me feel good. I just found out that colours are just interesting. But that does not stop me from still loving RED! Masa zaman MiRC dulu, kita sanggup chat dengan orang yang pakai nick 'red'. Hahahaha. Tapi zaman sekarang ni, kalau ada sesiapa yang suka 'red' tu, maknanya dia big fan Manchaster United. Kita tak! I just love red!

Sekarang ni kita banyak survey barang rumah warna merah. Tapi kita tak nak pulun semua. Kita tinggalkanlah item yang tak ada warna merah untuk dipilih hubby kita. Sebab barang-barang yang warna merah ni very limited, it means very special! Kalau dulu, rasanya yang start variasikan warna untuk produk-produk yang dikeluarkan ialah apple. Ada monitor warna-warni kan. Lepas tu keluarlah gadgets yang makin mengancam seperti ipod! Kita suka tengok ipod nano yang warna merah. Ianya ialah special edition. Tapi kita tidaklah beli semata-mata ianya berwarna merah. Kita ni masih flexible. Walaupun hari tu kita macam nak nangis nak pilih, ipod nano MERAH atau ipod touch yang tiada pilihan warna. Setelah dipujuk-pujuk hubby, kita pilih yang up to date dan user friendly. So kesimpulannya, kadang-kadang kita perlu flexible dan jangan terlalu ikut hati. Kenapa kita nak pilih yang out dated sedangkan yang up to date ada kan?

Lagipun kalau dulu-dulu, mak ayah kita yang bayar keperluan kita so tak bolehlah demand kan. Lagipun nanti mak ayah kita ingat kita mengada-ngada. So sekarang kita mengada-ngada ngan hubby lagi senang kan, :D Nanti bila nak masuk rumah sendiri, kita janjilah ngan hubby. Dia punya section ngan kita punya section. Dia suka warna biru sebab dia big fan chelsea.

Yang ni kita ada lah... Kita sayang tau red camera kita!














Kalau dulu, kita pernah stop membeli warna merah sebab merajuk ditegur. Dah beberapa tahun jugalah kita tak beli barang warna merah. Tapi sekarang ni, kita fikir, kita pakai macam-macam warnalah. Tapi yang special di hati tetap merah. Kita nak start membeli barang-barang berwarna merah. Kalau orang tak suka, biarlah. Selagi hubby kita tak kata apa-apa, kita teruskan. Tapi kita tahu, kita tak bolehlah over. Kena ada limit kan. Oleh itu, kita akan beli yang betul-betul terbaik dan special.

Akhir sekali, Toyota Caldina. Huhuhu kita tak jumpa pic yang lagi cantik dan seksi.



Kawan-kawan pula suka warna apa?

PS: Ada seseorang tu kan, daripada warna oren dan hijau, bila dia dengar je kita dipuji sebagai orang yang berani sebab suka warna merah, dia pun jadi gila warna merah. Sekarang ni kasut dia merah, dan macam-macam lagilah barang merah dia beli. Oh, puhleaseee tak ada pendirian? Sampaikan baju raya pun nak cari semua warna merah, handbag merah, kasut merah, baju kahwin nak tema merah. Merdekahlah sikit beb!

Mengakhiri blog kita ni, kita nak ucapkan kepada semua, Selamat Hari Merdeka yang Ke-52! Sama-samalah kita berganding bahu memelihara kedaulatan yang bukan mudah untuk kita kecapi pada hari ini. Banyak nyawa yang terkorban dan kita patut bersyukur kerana menjadi generasi pewaris. Hargailah dan janganlah kita menjadi golongan perosak dan penghancur yang menghancurkan kedamaian ini.

Monday, August 24, 2009

Ek eh? Kan dah kena tagged!

Kan kita dah kena tagged ni hah. Siapa lagi yang tag kita kalau bukan kawan baik kita dalam tenet ni, ni hah link budak yang tagged kita tu --->http://arena184.blogspot.com/

:D

***

Tapi kita pon sama ngan kawan baik kita tu. Suka kalau kena tagged! So siapa-siapa yang suka nak main-main tag ngan kita ni, tag lah kita ya! ;)

1. Anda rasa anda hot??
**Hihihihi memanglah kita hot. Mesti ada yang mual baca kan. Tapi kita memang hot temper dan hot & spicy tang mulut tu :P

2. Upload gambar kesayangan anda...
**Nak tgk ke? Ishhh malulah. Kali ni saja tau kita tunjuk.

********************************
*****************************
*************************


3. Kenapa anda suka gambar ini??
**Sebab gambar ni ketika berumur 20 atau 21 tahun. Fringe tu kita yang potong sendiri kat depan pc. Kemudian kita amik pic pakai handphone camera kita dan terus upload. Gambar ini membuatkan kita terasa suasana ketika duduk bujang dan belajar di kolej. Pastu bila tengok gambar ni kita rasa macam muka semut. Tak tahulah kenapa.

4. Bila kali terakhir anda makan pizza??
**Rasanya dalam 2 bln lepas. Kita makan dominos pizza ngan topping spicy bilis di atas thin crust. Memang sejak 1st time makan thin crust dominos, kita tak suka makan yg crust biasa lagi. Kita cuma suka pizza kat dominos dan san francisco pizza klcc saja. Hubby selalu ajak makan pizza kalau terlalu depan pizza hut. Tapi kita selalu tak nak kecuali dominos :D Jadi hubby pon makan dominos dan san franciso pizza.

5. Lagu terakhir anda dengar??
**Lagu The Climb by Miley Cyrus. Kita suka sangat lagu ni tau!

6. Apakah yang anda buat sambil selesaikan tag ini??
**Kita makan snickers dan terfikir nak pergi kedai kejap lagi.

7. Selain dari nama anda sendiri, anda suka di panggil??
**Let me jot down nama kita yang terlalu banyak dah ni:
shikin-kwn sekolah etc
ikin-family terdekat
kin-family in law
ryn-kwn2 zaman mirc, myspace, friendster dan mmu
nora-officemate dan customer sebab ada seorang lagi bernama shikin di tempat kerja. Dia kerja di situ dulu jadi dia dapatlah guna nama kami tu. :D
misery/sery-utk kegunaan kwn2 di forum. So jika ada yang memanggil nama ni, maknanya kwn forum lah tu.
adik-hubby panggil kita dengan nama ni. :)

8. Tag lagi 6 orang tanpa rasa kekesalan...
** Kita dengan berbesar hati nak tag sesiapa yang sudi buat. Bukan tak nak pilih ke apa. Tapi sebab dalam list kita taklah banyak sangat orang. :D Jadi sesiapa yang nak buat, Saya tag semua orang yang sudah baca ini tag! Sila tinggalkan msg dalam comment supaya kita tahu siapa yang dah baca tag kita dan terkena tag :P

Lepas tu ada soalan susulan kalau anda pilih 6 orang kawan anda. Soalannya,

****Siapa no.1 kepada anda??

****Bagaimana pulak no.3??

****Pendapat anda pada angka 4??

****Kata sesuatu tentang orang no.2??

Ok selamat berpuasa kawan-kawan!!!

Sunday, August 23, 2009

MAC, I am just so into you!

Today, nak buka puasa kat umah mak kita kat Kajang. Lepas tu nak ke Pavilion. Kita nak gi cari scrub muka dah habis. So kita nak tengok-tengoklah apa facial scrub yang best. Kita geram sekarang ni pakai biotherm macam dah takde effect. Kalau memula pakai dulu, tak payah pakai scrub pun tak apa. Sekarang ni makin tak ada effect. Geram betul!

Kita nak kena juga carik facial foam baru ngan facial scrub. Skincare lain tak payah sebab banyak lagi. Lagipun yang lelain ok je tengok macam toner and mosturizer. Kita kena beli this week sebab next week or another 2, Im going to buy a foundation for my skin.

As usual, I go for MAC atau nak juga try Laura Mercier. Tapi tak pernah try lagi. Dulu pernah pakai Shuemura. Tapi kita dapat rasakan orang yang berkulit gelap memang tak sesuai dengan Shuemura. Nampak bercapuk dan not even. Especially bila berpeluh, terus bercapuk-capuk. Tak macam MAC. Masa majlis bertandang, makeup artis kak Surya Zainul guna Shuemura. Tepuk dahilah kita. Dalam pic nampak ok. Tapi realiti memang dah capuk sana sini.

Kita berkenan ngan Laura Mercier yang ni.. Sesuai untuk acneprone skin dan oily skin! Is this the one Im looking for?



MAC pulak..








Tapi setelah kita review, kita berkenan ngan yang ni, sebab mineral pastu ada vitamin C dan E, ada SPF15 of course dan untuk normal skin.


But anyways, kita akan ke counter MAC kat Midvalley sebab kita dah ada personal SA kat situ. Maybe nak cari 4 color untuk eyeshadow. Goal kita tahun ni, nak habiskan semua lipstick baru kita cari yang baru. Asyik membazir beli baru tapi habisnya tidak juga. Foundation ni pun kita nak beli setelah kita habiskan 3 jenis foundation yang kita ada dari macam-macam jenama :D. Alhamdulillah berjaya juga habiskan. Jadi taklah rasa membazir bila beli yang baru.

Kita ni actually critical shopaholic. Tapi kita muhasabah diri. So tahun lepas kita berjanji akan stop beli barang yang kita dah ada. Abaikan segala iklan-iklan so bila 1 jenis barang tu dah habis, baru kita boleh beli yang baru. Dan kita juga dah tak beli iklan dah. Dah keras hati sekarang. Tapi once in a while penyakit gila nak membeli ni datang. Kita selalu ajar diri kita cakap 'mahal, mahal, mahal, sayangnya duit, penat aku cari duit' and so on. Memang berjaya. Tapi kadang-kadang tu, sudahnya barang yang betul-betul penting pun kita terus letak balik sebab dah tersaiko dengan ayat-ayat dalam kepala. Sampai umah baru rasa susah sebab barang yang betul-betul penting pun tak jadi beli. Hahahaha.

Saturday, August 22, 2009

Entry Untuk Puan Nuwoo8!!

Kita ada hutang! Hutang ngan tukang buat hantaran kita, Puan Nuwoo









Puan Nuwoo, seperti dijanji, ini dia pic hantaran awak. Sorry lah ya. Separuh yang hantaran lelaki, separuh lagi hantaran yang pompuan tau! Busy melampau tak sempat nak bagi. Pics from Syahrin Aziz.