Sunday, August 23, 2009

MAC, I am just so into you!

Today, nak buka puasa kat umah mak kita kat Kajang. Lepas tu nak ke Pavilion. Kita nak gi cari scrub muka dah habis. So kita nak tengok-tengoklah apa facial scrub yang best. Kita geram sekarang ni pakai biotherm macam dah takde effect. Kalau memula pakai dulu, tak payah pakai scrub pun tak apa. Sekarang ni makin tak ada effect. Geram betul!

Kita nak kena juga carik facial foam baru ngan facial scrub. Skincare lain tak payah sebab banyak lagi. Lagipun yang lelain ok je tengok macam toner and mosturizer. Kita kena beli this week sebab next week or another 2, Im going to buy a foundation for my skin.

As usual, I go for MAC atau nak juga try Laura Mercier. Tapi tak pernah try lagi. Dulu pernah pakai Shuemura. Tapi kita dapat rasakan orang yang berkulit gelap memang tak sesuai dengan Shuemura. Nampak bercapuk dan not even. Especially bila berpeluh, terus bercapuk-capuk. Tak macam MAC. Masa majlis bertandang, makeup artis kak Surya Zainul guna Shuemura. Tepuk dahilah kita. Dalam pic nampak ok. Tapi realiti memang dah capuk sana sini.

Kita berkenan ngan Laura Mercier yang ni.. Sesuai untuk acneprone skin dan oily skin! Is this the one Im looking for?



MAC pulak..








Tapi setelah kita review, kita berkenan ngan yang ni, sebab mineral pastu ada vitamin C dan E, ada SPF15 of course dan untuk normal skin.


But anyways, kita akan ke counter MAC kat Midvalley sebab kita dah ada personal SA kat situ. Maybe nak cari 4 color untuk eyeshadow. Goal kita tahun ni, nak habiskan semua lipstick baru kita cari yang baru. Asyik membazir beli baru tapi habisnya tidak juga. Foundation ni pun kita nak beli setelah kita habiskan 3 jenis foundation yang kita ada dari macam-macam jenama :D. Alhamdulillah berjaya juga habiskan. Jadi taklah rasa membazir bila beli yang baru.

Kita ni actually critical shopaholic. Tapi kita muhasabah diri. So tahun lepas kita berjanji akan stop beli barang yang kita dah ada. Abaikan segala iklan-iklan so bila 1 jenis barang tu dah habis, baru kita boleh beli yang baru. Dan kita juga dah tak beli iklan dah. Dah keras hati sekarang. Tapi once in a while penyakit gila nak membeli ni datang. Kita selalu ajar diri kita cakap 'mahal, mahal, mahal, sayangnya duit, penat aku cari duit' and so on. Memang berjaya. Tapi kadang-kadang tu, sudahnya barang yang betul-betul penting pun kita terus letak balik sebab dah tersaiko dengan ayat-ayat dalam kepala. Sampai umah baru rasa susah sebab barang yang betul-betul penting pun tak jadi beli. Hahahaha.

8 comments:

Lady of Leisure said...

sery, lady tengah nak try MAC ni.. nak beli dia nyer charged water..
kata org sblm make up pakai charged water lagi tahan lama..
kalau foundation lady pakai krayolan..
lagi satu MAC nyer compactt powder yg 2 way tu kalau pakai basah, tak yah apply foundation pun takpe kan, dah cantik dah..

lady pakai biotherm so far ok.. cuma kalau rasa kurang efektif tu maknanya banyak sel kulit mati pada muka kita, then i ll go for a facial.. lepas facial pakai balik biotherm, kulit pun ok balik..

lagi satu product biotherm yg lady rasa bagis ialah dia punya anti rides line peel polisher.. yg tu dia bebetul buang sel kulit mati.. nampak halus tapi bila gosok kat muka rasa kasar n tajam skit.. hasilnya sangat bagus esp kalau pakai seminggu 2-3 kali..

sapi kat muka seminit, lepas tu start gosok... dia akan kuar macam sel kulit mati tuh.. mmg puas hati..

sery pakai biotherm yg mana? lady pakai yg hijau tu, biosource n aquasource set, toney pelembap dengan cleansing gel.. tapi dia nyer cleansing gel tak de kuar dah, dia ada jenis baru yg pump terus kuar buih tu..

Ashikin said...

charged water dia bagus loe coz sery pakai. kalo mekap artis pon mmg rekemen pakai tu. mmg tahan lama. n then bole jugak spray kalo dah half day kat luar muka rasa kering.

yer tak yer jugak kan. kalo 2 way bole pakai sponge basah. cantik jugak dah. ahahah x terfikir lak sery. thanks loe.

ok sery nk try gi facial dulu tgk ok blk x kulit. geram tol rasa kasar je skang ni.rides line polisher tu warna apa ek?

sery pakai range biopur utk pore yg terbuka n oily. memula ada pakai biosource tp muka jd beminyak. a'ah skang ni dah byk yg baru kan dlm setiap range..

Lady of Leisure said...

sery, line peel polisher tu dia dalam tiub, color tiub dia tu cam light purple pink gitu..

haritu lady tanya kat SA biotherm kat mana leh wat facial, katanya kat one utama boleh wat, rm250 for facial termasuk massage head to toe.. tak tau la betui ke idak..

lady nak gak try one day..

charged water tu sery pakai sebelum apply foundation dan masa dah half day make up kat muka ek?
ok ek? lady baru nak try..

Lady of Leisure said...

sery ada tag menantimu..hehe

Ashikin said...

Loe dear, a'ah charge water apply before mekap. Pastu if dh lama mekap tu, nk freshkan blk spray je la.
Yea utk biotherm ada facial rm250 utk member. Aritu ingatkn nk g kat the garden tp x cukop time plak. Owh kt ou pun ada ek.. Cptla apa tunggu lg! Nanti share review ngan kita ek.
Ok esok sery buat tag. Ni online pkai ipod ni atas katil nk tdo dah.

damiqula said...

dami tak penah try mac foundation.dolu2 ade pakai estee lauder,lancome.tapi paling best tetap revlon.nak yang murah je kulit haku neh huhu

Ashikin said...

ahaha dami, ok la tu dpt jimat. tp revlon ok la. not bad. cuma kalo kulit mcm sery ni, pakai x sampai setgh ari laa dah xde revon ke maybeline ke.. hihihihi..

damiqula said...

maybelline memang haram tak boley blah la pd dami.dulu minat nak try biotherm,tapi slalu la SA biotherm wat muke mcm kite takde duit nak beli