Saturday, August 22, 2009

Sayangku Ada Gout!

Kesian my MAB. Kan few entry yang lepas kita cakap kita busy and banyak dok layan hubby kita sakit kan, actually he has been diagnosed to have gout.

Since not many people having this, people out there might not know what gout is. Gout is a form of arthritis that causes sudden, severe attacks of pain and tenderness in some joints. You can see symptoms like burning pain, as well as swelling, redness, warmth, and stiffness in the affected joint. Hurmmm sampai merah n bengkak kaki my MAB. Sampai kena pakai ampuh yang untuk orang kaki patah tu. And kalo pijak kaki memang sakitlah. Kadang-kadang time tido ada kita tertendang kaki dia. Menjerit dia. Sorry cayang..

Ok back to the topic, punca gout ni adalah daripada uric asid yang berlebihan hasil daripada pengambilan protein dalam kadar yang berlebihan. From the doc, he said, gout is not curable but fortunately there are ways to reduce and prevent from the swelling to reoccur. Alhamdulillah..

So the best way is, jaga pemakanan. Tak boleh makan daging merah, seafood, kekacang, cereal, sayur-sayur kekcang dan tomato, dan jajan. Tahu tak jajan tu apa? So sekarang only healthy food for you sayang! No more canned drinks, no more steaks and kacang! Tapi once a month kita cuba jugak makan tapi dalam small quantity ok.

As for me, this is way for me to have a continous diet. Kadang-kadang bila untuk diri sendiri, kita tak ada disiplin nak buat. Tapi bila sebab orang yang tersayang, kita gagahkan buat sebab itu adalah tanggungjawab kita kan..

2 comments:

Lady of Leisure said...

sery, dah try check ngan doc lain? mmg confirm gout ke?
dulu my hubby ada this one doc kata dia kene gout, and u imagine for few years my hubbt stop eating memacam, tapi bila check kat doc lain rupanya bukan gout pun, dia kasik ibat ape ntah skrg dah ok..

Ashikin said...

yeke loe? hurmm sery insist hubby soh buat blood test utk btol2 confirmkan. dia takot jarum. aduhaiii. patut la perempuan yg kena beranak bukan lelaki. lol.

Tapi yang menguatkn lg fakta ni sbb fil sery mmg ada gout la.. tp tu la mmg plan nk gak bawak hubby gi recheck kan..