Tuesday, August 4, 2009

Suami Yang Keseorangan, Si Kecil Yang Kerinduan...

I have a truly sad story to share... :(

This morning, a man walked-in to my office and the purpose was to get a death claim form for MRTA (mortgages term assurance - where you are protected and in the event of death, the debts will go to zero and the property belongs to your nominees; spouse, children etc.)

So I asked him, concerning to the form, for whom he wants to claim for?

Mr H: Isteri I. Dia meninggal bulan 6 lepas.

Me: Takziah. Boleh I tahu puncanya? - kita tanya sbb kalau kematian berpunca daripada sakit yang tidak di-declare walaupun telah diagnosed lebih awal ada penyakit, insurans tidak akan bayar atau cover.

Mr H: Sebab sesak nafas... Dia pregnant. Dah 30weeks. Tapi ada prob sbb uri kat bawah. So doc suruh kitorang warded supaya dia dlm supervision sbb baby nak dikeluarkan dlm 32weeks. Takut withing that period, ada berlaku pendarahan. At 1st nak masuk panel tapi bila mengenangkan 2-3 minggu, mahal and tak cover, kitorang pilih Hospital Putrajaya.

Me: Oh... encik ni husband arwah kakak yg keje kat RHB Presint 8 ke? - our branch used to be next door ngan RHB while we were at Presint 8.

Mr H: A'ah u kenal Kak L?

Me: Tak delah kenal sgt tapi kenallah neighbour kan.. I ada dengar cite ni. Sbb bebudak RHB ada beritahu. Sedih dengar cerita dia. Kesian arwah...

Mr H: I pon ralat sgt. Sebab dia masuk hospital, 1st day I makan2, borak2, gelak2 ngan dia kat ward dia. Esok paginya doc call suruh dtg kata dia sesak nafas. I sampai tgk dia dah pakai alat bantuan pernafasan. Lewat 15minit lepas I sampai, dia meninggal. I ralat sebab dia lansung takde tinggal pesan atau apa2 pada I. Dan baby pun meninggal.

Me: Kan supposed doc akan advise if salah satu je dapat diselamatkan? In your case, I strongly thing, doc tahu your wife dah critical and nothing much to do. So baby patut diselamatkan.

Mr H: Family I pun ckp mcm tu. Rasanya ada something wrong. Patotnya dia advise selamatkan baby. Tapi lansung takde. Tau2 je both dah meninggal. And MIL nak buat postmortem. Tapi I tak sampai hati. I biarkanlah arwah pergi dgn aman, dan baby pon kebumi sekali. Baby kitorang masih ada dlm rahim arwah.. -air mata Mr H dan saya dah start berlinang...

Me: Takpelah Mr H, saya tak pandai nak tenangkan orang sebab, berat mata memandang, berat lagi bahu you pikul.

Mr H: Arwah tinggalkan anak kitorang umur 3 thn.

Me: Kesiannya dia.. Tapi takpelah masih ramai ahli keluarga yang sayang dia. Walaupun tak sama dgn ibu dia sendiri.

Mr H: Itulah. Sekarang ni bila I amik dia balik rumah, sampai je depan rumah, dia nampak kete mama dia, dia akan cakap "tu kereta mama. Mama dah balik!" Saya dah penat beritahu mama dia dah takde... -air mata Mr H dan saya mula bergenang :(

Me: Kesiannya dia... -pandang ke tempat lain dan terkenangkan seorang anak kecil yang dahagakan belaian ibu, rindukan setiap saat bersama ibu tersayang.

Mr H: Saya kemas baju arwah hari tu. Dia nampak terus dia cakap "hah, ni kan baju mama baru pakai, baru basuh! Mama ada lah!"


********************

Saya tak sanggup lagi dengar. Saya cuma memberikan beberapa patah kata-kata semangat. Selebihnya, hanya empunya diri yang tahu betapa sakitnya rasa rindu, sedih dan keseorangan kesepian. Anak kecil tu pula, tentulah lebih-lebih lagi. Di manakah pelukan hangat ibu yang tiba-tiba hilang? Di mana senyuman dan gelak ibu yang tiba-tiba tidak lagi dapat dilihatnya?

7 comments:

Lady of Leisure said...

so touching..
i just cant imagine how the husband and the kid gonna carry on their life.. the husband without wife figure and the small kids withouta mother figure..
life must be so miserable...
:(
hope Allah will give 'em strength

damiqula said...

sedihnye...dami tak boley btol ngn cite cenggini

iamanasuria said...

semoga Allah cucuri rahmat kepada arwah, amin... sedih sgt

Uncle Lee said...

Hello Ashikin, thats a beautiful, heart warming cherita, you very eloquently posted.
I guess you being in this line of work do get some emotional experiences like these.
But it makes us better persons.
You have a pleasant week and keep a song in your heart, Lee.

Ashikin said...

Semoga jd pedoman buat kita k guys. Kita akan diambil bila2 masa je yg maha esa mahukan.

Uncle lee, i am actually a person full of emotions. Im quite a rough person in looks but my heart never been cold. I easily hurt especially thinking of those orphanage. They have different ways of losing loved ones but does it look different when they actually lost the people they trust the most? I just hope they will be loved.

Have a nixe day people.

*fAzEeLa* said...

me crying after reading this entry..sob..sob..

shafahanz-iman said...

Puan Ikin keje CIMB precint 2 ye... tngk back office and mentioned bout precint tu akak da tau da...

Well apa pun.. takziah buat Mr H... setiap manusia ada suka dan dukanya... mine had my own sad story too.. tp apa pun harap Mr. H tabah dan cekal... :)