Friday, December 18, 2009

Siapa Tak Faham? Mari Tuisyen Tentang Amanah Saham Bumiputra

Hari ni, kita nak buat kelas tuisyen kejap. Memandangkan kita bloghopping and baca banyak orang yang tak faham dan tak tahu dan bertanya. Mula-mula, biar kita mukadimah.

Amanah Saham Bumiputra atau ASB, adalah saham yang dijual khusus kepada bumiputra dengan kadar fixed RM1.00 seunit. Simpanan ASB terbahagi kepada dua iaitu simpnan dalam bentu buku dan dalam bentuk sijil.

DALAM BENTUK BUKU
- Duit cash, boleh keluar dan masuk bila-bila kita mahu dan tercatat di dalam buku ASB.

DALAM BENTUK SIJIL
- Duit cash, disimpan dalam bentuk sijil kalau mahu digunakan walaupun separuh, mestilah leburkan sijil. Selain daripada tu, sijil ASB boleh digunakan untuk cagaran mendapatkan Overdraft.

CARA-CARA BELI SIJIL?
Wang sendiri atau pinjaman dari bank khas untuk sijil ASB.
Sekiranya kita tak ada cash untuk beli sijil, option yang kita ada ialah dengan membuat pinjaman ASB khas untuk membeli sijil. Kita cuma perlu bayar bulanan dengan pihak bank. Kebaikannya apa? Bayangkan sekiranya kita membuat pinjaman RM150K untuk sijil ASB, dividen yang kita dapat katakanlah 7% dan interest bank ialah 3.9%. Bukankah kita masih untung 3.1%? Kita gunakan dividen 7% untuk membayar hutang 3.1%. Berbanding kalau kita tak pinjam, tak ada sijil dan tak dapat apa-apa.


BAGAIMANAKAH KITA BOLEH MAXIMISE KAN UNTUNG DENGAN ADANYA PINJAMAN SIJIL ASB?

Cara biasa, tahun pertama kita bayar pinjaman ASB ni guna duit sendiri sebelum dapat dividen. Bermakna, tahun pertama je kita keluar modal sendiri. Tahun kedua sudah boleh bayar guna dividen.

Ok ikut cara kita! Kita pinjam RM150K. Dividen tahun pertama, kita tak gunakan untuk bayar pinjaman ASB. Kita biarkan dalam bulu ASB. Jadi, tahun kedua, kita akan dapat dividen untuk sijil dan dividen tahun lepas yang ada dalam buku juga akan dapat dividen. Bermakna, tahun kedua, kita dapat dividen atas sijil dan dividen atas buku. Lagi lumayan kan?

KENAPA OVERDRAFT?

- Overdraft ialah kemudahan yang diberikan oleh pihak bank dengan mencagarkan sijil ASB.
(Hanya untuk sijil ASB yang dibeli secara cash atau sijil ASB yang sudah habis bayar dengan bank)

KEBAIKAN & FAKTA MENARIK :

1) Tidak perlu meleburkan sekeping sijil hanya untuk guna separuh.

2) Kalau kita ada cash contohnya RM50K, kita tak beli sijil kita spend, duit habis dan kita tak dapat apa-apa faedah. Kalau kita ada cash RM50K, beli sijil dan mohon overdraft, kita masih boleh dapat faedah. Faktanya begini, katakanlah dividen ASB 7%, interest bank untuk overdraft ialah 3.5%, kita masih dapat 3.5% dividen. Kalau overdraft tu kita tak pakai, bank tidak charge apa-apa. Jadi overdraft tu jadikan on standby sekiranya berlaku apa-apa.

P/S: Kalau ada soalan tak faham, sila dropkan comment anda ya. Kita sedia bantu anda fahamkan.

48 comments:

♥♥relyza♥♥ said...

overdraft tu apa?
meaning...kita tak rugi ekk wat loan utk ASB?

Ashikin said...

relyza, overdraft tu facility duit on standby yg bank bg kalo cagarkan sijil ASB. jd kita x pyh gi leburkan sijil if anything happens n nk pakai duit.

x rugi buat loan asb. nk tunggu kita ada puluh2 ribu bila la kan. jd elok buat je skang. dividen pon dpt..

♥♥relyza♥♥ said...

any suggestion tak wat loan dr bank mana?

Ashikin said...

frankly, the best rate is from CIMB. even od pon depa bg blr-1.65. kalo bank laian ada yg blr-0, blr-1 je..

asb lak rate berubah2. if u want then u have to survey 1st. bank yg bg asb loan ialah maybank, rhb n cimb..

♥♥relyza♥♥ said...

huwaaaaa
BLR tu apa plak?
tak faham...
huhuhu
jom kita emel2
relyza1410@gmail.com...

Nisa said...

hi there.
i bloghop then tejumpe blog u.
i nak tanye some question dgn u psl asb loan ni.can i have your email address?i try cari dekat blog u ni, tp tak jumpe.
thanks! :)
msnisux@yahoo.com

Ashikin said...

relyza, BLR tu base lending rate. BLR ditentukan oleh bank negara. kalo islamic loan, tak guna term BLR. Islamic term nya BFR atau base financing rate..

Anonymous said...

sy mase 2 bukak buku asb kt maybank,,,
nk wat loan kt bank laen utk asb boleh ke??

Uncle Lee said...

Hi Ashikin, good advice. Save for a rainy day or children's education....
Any interest percentage increase if more than Rgt 5000? Just curious.
You have a pleasant week, and keep a song in your heart.
Lee.

BEA.Xaeren. said...

hye nak email, boleh?? sebab saya nak tanya something personal pasal asb ni. hehehe.,

Anonymous said...

Sy nk tanya. Nama bleh blacklist x klau pernah stop asb loan dgn sengaja. N boleh x sy nk apply smula untuk asb loan d bank lain. Tq

Anonymous said...

http://www.e-fatwa.gov.my/blog/pelaburan-asb-melalui-pinjaman-dari-bank-konvensional

Pelaburan ASB Melalui Pinjaman Dari Bank Konvensional
Submitted by FatwaMalaysia on 21 January 2014 - 7:59am


ISU:

Saya ingin mendapatkan penjelasan berhubung membuat pelaburan ASB melalui pinjaman dari bank konvensional. Adakah terdapat unsur riba?

PENJELASAN:

Membuat pinjaman dari bank konvensional yang berasaskan riba adalah haram untuk apa tujuan sekalipun sama ada kegunaan peribadi, pelaburan dan lain-lain. Ini kerana peminjam dari bank konvensional akan terlibat secara langsung dengan transaksi riba sedangkan ia adalah dosa besar yang diancam laknat oleh syarak.

Di dalam satu hadis sahih: لَعَنَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ آكِلَ الرِّبَا، وَمُؤْكِلَهُ، وَكَاتِبَهُ، وَشَاهِدَيْهِ Maksudnya: “Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam melaknat orang yang makan riba, orang yang memberi makan riba, orang yang merekodkan transaksi riba, dan dua orang yang menjadi saksi transaksi riba”. (Riwayat Muslim, 3/1219, no: 1598).

Peminjam dari bank-bank konvensional yang membayar faedah atas pinjaman yang diperoleh adalah termasuk dalam kalangan mereka yang memberi makan riba kepada pihak lain, dan boleh termasuk dalam ancaman hadis di atas.

Justeru dalam situasi tiada darurat, adalah haram bagi orang Islam sengaja mengambil pinjaman dari bank-bank konvensional. Ini kerana dalam konteks negara Malaysia, masyarakat Islam mempunyai pilihan yang banyak untuk mendapatkan pembiayaan dari bank-bank Islam atau bank-bank yang menawarkan perbankan secara Islam. Mereka yang tidak mempunyai modal dan memerlukan pinjaman untuk membuat pelaburan seperti dalam ASB, hendaklah memilih institusi kewangan Islam untuk mendapatkan pembiayaan sebagai alternatif kepada pinjaman berasaskan riba.

Sekiranya pelabur telah meminjam dari bank-bank konvensional, dia hendaklah bertaubat daripada dosa tersebut kerana terlibat dengan riba, dan hendaklah berusaha untuk menukar pinjamannya daripada konvensional kepada pembiayaan Islamik.


Wallahu A’lam.

Anonymous said...

Shikin...nk tny. Btul ke simpan sijil asb lebih 10 tahun akn dpt extra dividen 10% bila tebus nt? Tq

Anonymous said...

Saya nak tanya, sebagai contoh saya mengambil loan asb dari bank dan akan dapat sijil asb tersebut. andai kata saya ingin keluar duit asb itu adakah boleh atau hanya dividen sahaja?

Sakamits said...

Adakah simpan buku xdpt pulangan mcm simpan sijil sbb sy xpernah wat loan utk simpan sijil

Angela Davids said...

TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (MEMOHON SEKARANG)

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman dari bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Christiana Anderson Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
c) penyatuan hutang.
d) Pinjaman Wang Hard.

Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: angeladavidsloan@gmail.com

Katherine Rees said...

Hari yang baik!
Saya Rees Katharine, Pengarah Urusan (MD) Easy Home Pinjaman Limited, kami adalah syarikat berdaftar, memberi pinjaman wang kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan segera, dan mereka yang telah dinafikan kredit dari bank-bank kerana skor kredit yang rendah, pinjaman perniagaan, pinjaman pendidikan, pinjaman kereta, pinjaman rumah, syarikat-syarikat kredit dan banyak lagi, atau anda ingin membayar hutang atau gadaian, atau anda sebelum ini telah scammed oleh pemberi pinjaman wang palsu? Tahniah anda kini berada di tempat yang betul, Mudah Pinjaman pinjaman House Limited, sebuah syarikat pinjaman dipercayai, yang menyediakan pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%, kami datang untuk meletakkan satu pengakhiran kepada semua masalah. kita menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan sulit dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel pada: easyloan@solution4u.com
Banyak cinta
Puan Rees

Mark Anderson said...

Hello, saya Encik, Mark pemberi pinjaman pinjaman peribadi
dan disahkan yang memberikan peluang seumur hidup untuk mencari
pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang
atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda?
Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah
anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? kerana kita
berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda sesuatu
masa lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu
memerlukan bantuan kewangan, wang untuk membayar bil, hutang, atau
untuk melabur di rumah pada 2%. Saya ingin menggunakan media ini
untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan perniagaan
dipercayai dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman kepada
anda di mana-mana bahagian dunia dan dalam mana-mana mata wang
Walaupun sehingga $ 7000000 USD ..
Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: markander121@gmail.com

  
Yang ikhlas,
Mark Pelaburan Pinjaman

JOEL WILLIAMS said...

Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
* Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
* Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
akaun bank
* Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
* Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
* Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
*. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
dari awak.

Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

e-mel: cashfirmarena@gmail.com

SIR EVA DEMETER
Ketua Pengarah
CASHFIRM

Mira Taufik said...

Senang fellows tahun baru, saya ingin berkongsi saya ajaib 2016 kesaksian tentang bagaimana saya mendapat pinjaman saya pada 4 Januari tahun nya dari Jonnie Walker Corporation. Saya mula mencari pinjaman kerana pada Julai 2015, setelah bertahun-pertemuan dengan syarikat pinjaman palsu dalam talian yang berbeza, saya bertemu Jonnie Walker Corporation pada 19 Disember 2015, dan selepas seri mereka dari proses dan bayaran Bayaran saya Of Transfer Kredit saya, saya kemudian menerima pinjaman saya di Pertama Senin (4 \ 01 \ 2016) tahun ini. Saya sangat berterima kasih kepada Perbadanan Untuk menjaga kata-kata mereka memindahkan kredit saya untuk saya. Sekarang, saya boleh menyekolahkan anak saya kembali ke sekolah, saya sekarang boleh pergi dan menyelesaikan pendidikan universiti saya tanpa kekangan kewangan. Saya berjanji untuk mendapatkan pelanggan untuk mereka dengan iklan Syarikat mereka. Mereka mencari pinjaman dan anda mempunyai penipu ditemui, anda boleh menghubungi mereka dan saya dapat meyakinkan anda mendapatkan pinjaman anda selepas anda Kos Of pemindahan. Hubungi email: Jonniewalker@financier.com
Untuk pertanyaan lebih lanjut atau anda memerlukan bantuan saya, anda boleh menghubungi saya melalui email: Mirataufik0@gmail.com
Selamat !!!

Citi Group said...

organisasi Citi Financial di sini sekali lagi dengan tawaran pinjaman berair kami
Matlamat kami adalah untuk mengukuhkan asas ekonomi dengan ketara semua undang-undang
dan orang exercisers semula jadi aktiviti yang menjana pendapatan melalui
penyediaan kredit dan kewangan mikro. Kami adalah organisasi kewangan
komited dalam membantu individu dan syarikat menyelesaikan masalah kewangan dan kesukaran dengan syarat bahawa anda serius dan boleh dipercayai. Menghantar saya permohonan anda untuk kredit. Kami sepenuhnya termasuk yang arif. Kadar faedah kita adalah 2% hingga 15% bergantung
ke atas jumlah pinjaman. Kami mempunyai modal sebanyak $ 1.000.000 kami ingin menawarkan anda.
Anda yang juga dinafikan oleh bank kerana rekod anda tidak sepadan
status mereka, atas kebimbangan buat masa sekarang kerana keadaan bekalan pinjaman saya
amat mudah dan boleh diakses kepada semua orang.
Hubungi kami sekarang di e-mel kami; Citigroup@qualityservice.com
Telefon: +447087690378
Citigr.wordpress.com

Theresa Theresa said...

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Jika dalam apa-apa masalah kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Jika anda membayar bil-bil atau hutang untuk menyelesaikan, atau adakah saya memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan ia sukar bank-bank tempatan / modal mencari untuk mendapatkan gadai janji daripada institusi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, jika anda suka,

* Pinjaman Kenderaan
* Pinjaman Harta Tanah
* Pinjaman Perniagaan
* Lain-lain Pinjaman
* Kredit
* MasterCard

Sila hubungi kami melalui e-mel: Saya Theresaloancompany@gmail.com
Nota: Pinjaman menyediakan kadar faedah tahunan sebanyak hanya 2%. Harap anda akan diberi kredit dalam mana-mana negara di dunia harus kediaman.

Apa-apa keperluan pelanggan, kami perlu menyediakan maklumat berikut untuk membuka fail pemprosesan pinjaman.

1. NAMA PENUH: ...............................
2. ALAMAT: .............................. .. ...
3. KERJA: .....................
4. NEGERI: ........................
5. SYARAT: ........................ ..
6. Bandar: ...........................
7. SEX: ............................
8. Umur ........................... ..
9. BILANGAN TELEFON BIMBIT: ............ ..
10. BILANGAN KREDIT DIKEHENDAKI: ..........
Pendapatan 11.Monthly ..................
12.DURATIO daripada: ..................... ..
13. PINJAMAN TUJUAN ...............

Terima kasih atas kerjasama anda
Theresa SYARIKAT PINJAMAN
ALAMAT E-MEL: Saya Theresaloancompany@gmail.com

Chunn Suzie said...

Hi..sy nak tanya skrg sy dah dapat Sijil Asb dr CIMB..katanye dah siap..staff sana ckp kalau sy nak dapatkan duit kena leburkan sijil tu..tak paham la..boleh jelaskan tak..?

Ayesha Sadeeq said...

Hello, saya minta Puan Ayesha Sadeeq, Pengurus Sadeeq pinjaman invetments, Adakah anda berhutang? Anda ingin mengembangkan perniagaan anda, membayar bil-bil anda, kerja-kerja pengubahsuaian rumah, atau jika anda perlukan bantuan kewangan tujuan. Kami adalah untuk memberikan kehidupan yang lebih baik kepada orang di seluruh dunia dengan tiada caj untuk permohonan pinjaman polisi kami memberi pinjaman dengan kadar faedah 2% kepada individu dan Syarikat di bawah terma-terma dan syarat-syarat untuk memahami.
Hubungi kami melalui e-mel: (sadeeqinvestmentplan@gmail.com)

VAVICK LOANS AND INVESTMENT FIRM said...

Baik Seekers hari Pinjaman. Terdapat Penyelesaian untuk anda

masalah kewangan
Kami adalah sebuah syarikat pinjaman yang berdaftar sepenuhnya dan disahkan bahawa

menawarkan pinjaman bercagar dan tidak bercagar kepada individu dan

syarikat pada kadar faedah yang sangat rendah 2. Kami menawarkan

panjang dan pendek syarikat jangka loans.Our telah mencatatkan banyak

kejayaan cemerlang dalam penyediaan kelas pertama

perkhidmatan kewangan kepada pelanggan-pelanggan kami terutama di kawasan

pensindiketan pinjaman dan peruntukan modal bagi

individu dan syarikat. Kami telah membawa sakit

industri kembali kepada kehidupan. idea-idea perniagaan yang baik oleh

menyediakan dana untuk permulaan kehidupan baru. Kami mempunyai rangkaian

Pelabur yang bersedia untuk menyediakan dana apa sahaja

jumlah kepada individu dan organisasi untuk mula

perniagaan dan operations.We adalah kumpulan bertenaga dan

profesional pinjaman yang berpengalaman dengan pengetahuan yang menyeluruh

umum markets.In kewangan kami menawarkan gadai janji rumah

pinjaman pinjaman perniagaan dan pinjaman kredit buruk komersial

pinjaman permulaan huluan pinjaman modal pinjaman pembinaan yang bekerja

pinjaman pinjaman kereta hotel. Kadar faedah kita 2 setiap tahunan

dibayar balik pinjaman kami mengambil masa maksimum 3 hari bekerja untuk mendapatkan

kepada semua pelanggan yang diluluskan di seluruh globe.You boleh

hubungi kami melalui

instantloans.cash@gmail.com

VAVICK LOANS AND INVESTMENT FIRM said...

Baik Seekers hari Pinjaman. Terdapat Penyelesaian untuk anda

masalah kewangan
Kami adalah sebuah syarikat pinjaman yang berdaftar sepenuhnya dan disahkan bahawa

menawarkan pinjaman bercagar dan tidak bercagar kepada individu dan

syarikat pada kadar faedah yang sangat rendah 2. Kami menawarkan

panjang dan pendek syarikat jangka loans.Our telah mencatatkan banyak

kejayaan cemerlang dalam penyediaan kelas pertama

perkhidmatan kewangan kepada pelanggan-pelanggan kami terutama di kawasan

pensindiketan pinjaman dan peruntukan modal bagi

individu dan syarikat. Kami telah membawa sakit

industri kembali kepada kehidupan. idea-idea perniagaan yang baik oleh

menyediakan dana untuk permulaan kehidupan baru. Kami mempunyai rangkaian

Pelabur yang bersedia untuk menyediakan dana apa sahaja

jumlah kepada individu dan organisasi untuk mula

perniagaan dan operations.We adalah kumpulan bertenaga dan

profesional pinjaman yang berpengalaman dengan pengetahuan yang menyeluruh

umum markets.In kewangan kami menawarkan gadai janji rumah

pinjaman pinjaman perniagaan dan pinjaman kredit buruk komersial

pinjaman permulaan huluan pinjaman modal pinjaman pembinaan yang bekerja

pinjaman pinjaman kereta hotel. Kadar faedah kita 2 setiap tahunan

dibayar balik pinjaman kami mengambil masa maksimum 3 hari bekerja untuk mendapatkan

kepada semua pelanggan yang diluluskan di seluruh globe.You boleh

hubungi kami melalui

instantloans.cash@gmail.com

maryan sani said...

Hello, Saya Puan Maryan sani pemberi pinjaman pinjaman peribadi. Syarikat kami menyediakan pinjaman pada kadar rendah sebanyak 2% anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda, atau anda
memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda, membayar bil dan menambah kemudahan syarikat anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? perkhidmatan
Ini akan memberikan kedua-dua individu, syarikat-syarikat, lelaki dan wanita perniagaan peluang untuk meneroka dalam perniagaan varoius mereka dan kami tidak tergesa-gesa costomers kami untuk membayar pinjaman mereka sebaliknya kita memberi mereka lebih masa untuk membayar laon mereka telah yang mereka telah dikumpulkan. Walau bagaimanapun, peluang kewangan di muka pintu anda dan kemajuan anda adalah peroity kami, jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: maryansaniloancompany@gmail.com

aswan safani said...

kalu kita ambk overdraf ngn bank dividen still masuk akaun kita kn

Catherine Jonez said...

Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Mrs.CATHERINE Jonez, reputasi baik pinjaman pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang ekonomi untuk semua mereka yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau memerlukan pinjaman ekuiti rumah untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memperoleh pinjaman kadar faedah sebanyak 2% daripada individu, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami cara, terma dan syarat. Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. Email kami di: (CATHERINEJONEZLOANFIRM@GMAIL.COM)

Catherine Jonez said...

Hello, ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Mrs.CATHERINE Jonez, reputasi baik pinjaman pemberi pinjaman swasta telah membuka peluang ekonomi untuk semua mereka yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau memerlukan pinjaman ekuiti rumah untuk meningkatkan perniagaan anda? Adakah anda pernah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Cuma perlu, kerana kita berada di sini untuk semua masalah kewangan anda. Kami memperoleh pinjaman kadar faedah sebanyak 2% daripada individu, syarikat dan masyarakat dengan cara yang jelas dan mudah difahami cara, terma dan syarat. Tiada pemeriksaan kredit diperlukan, 100% dijamin. Email kami di: (CATHERINEJONEZLOANFIRM@GMAIL.COM)

Matilda Blake said...

Memohon pinjaman convinent anda

Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? Adakah anda memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan: Di sini, Angela Davids Loan Firm adalah jawapannya. Kami menawarkan;

* pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
* Business Start-up dan pendidikan.
* penyatuan hutang.
* Pinjaman Hard Money.

Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk melengkapkan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 5-7% bergantung kepada pinjaman jenis pf. Ini memberikan peluang yang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: matildablakeloanfirm@gmail.com atau hubungi perkhidmatan pelanggan kami pada +14158892524

Unknown said...

Hello,
Saya Bishop T.D Jakes, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda dalam apa-apa jenis masalah kewangan? Memerlukan pinjaman untuk penyatuan hutang, pada kadar pembinaan 2%, pinjaman hartanah, membiayai semula, peribadi, tujuan perniagaan atau wang kecemasan? Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita yang berfikir untuk mengembangkan pinjaman tawaran perniagaan anda dari semua jenis. jika berminat hubungi kami hari ini melalui (bishopjakesloancompany@gmail.com)

Indriaty Manirjo said...

Aku indriaty manirjo, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman reliabl yang MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. Saya mendapat pinjaman saya Rp850,000,000 dari MAGRETSPENCERLOANCOMPANY sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui MAGRETSPENCERLOANCOMPANY dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak MAGRETSPENCERLOANCOMPANY. menghubungi mereka melalui email:. (magretspencerloancompany@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (indriatymanirjo010@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Aasimah Aadila said...

aasamalekum, adakah anda memerlukan pinjaman, melakukan memerlukan pinjaman segera, adakah anda memerlukan pinjaman cepat, adakah anda memerlukan pinjaman peribadi, adakah anda memerlukan pinjaman yang besar, adakah anda memerlukan pinjaman perniagaan, Adakah anda memerlukan pinjaman untuk pelaburan terlebih dahulu, adakah anda memerlukan pinjaman jangka panjang, adakah anda memerlukan pinjaman jangka pendek, adakah anda mendapatkan pinjaman tidak bercagar, membayar pinjaman hari yang anda perlukan, adakah anda memerlukan hari yang buruk pinjaman, keseluruhan pinjaman ibu negeri yang saya perlukan, adakah anda mahu pinjaman kereta, adakah anda mahu Morgage pinjaman, adakah anda mahu pinjaman bercagar, adakah anda mahu pinjaman rumah, Kemudian firma pinjaman yang membawa kembali kita pakej yang serendah 1%, pinjaman tanpa faedah, anda bebas untuk mendapatkan anda pinjaman cepat, untuk merealisasikan matlamat anda pada tahun baru ini, semoga allah memberkati anda, inshaillah
e-mel kenalan <(aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
  DAPATKAN SEGERA ANDA, ANDA MENDAPAT PINJAMAN CEPAT DAN BESAR

HARTFORD FINANCIAL SERVICE said...

hello semua orang ini adalah HARTFORD FINANCIAL SERVICE dunia yang dikenali organisasi kewangan dengan pensijilan perkhidmatan kewangan seperti yang kita memberi pinjaman apa-apa jenis kepada mana-mana sahaja di dunia pada kadar yang paling menarik 1.5% hubungi kami hari ini di (hartfordfinancialservice@gmail.com) kerana kami akan memberikan impian kewangan anda menjadi kenyataan
terima kasih dan Tuhan memberkati anda

jurjanibude0811@gmail.com said...

media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada scamers dan curang di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya secara finansial tegang dan putus asa ketika toko saya mendapat dibakar, saya pergi ke bank saya tidak memenuhi syarat untuk pinjaman saya scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dan serikat kredit online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal yang disebut pinjaman tanpa jaminan AASIMAHA Adila AHMED PINJAMAN FIRM sebesar Rm 250 juta dalam waktu kurang dari 14 jam tanpa tekanan atau stres pada tingkat bunga hanya 1%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena saya berjanji saya akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres dan belajar lession dari kesalahan mereka. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman apapun, silahkan hubungi {aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com} Anda dapat juga menghubungi saya di emai saya {jurjanibude0811@gmail.com}

Fred Robert said...

Dijamin tawaran pinjaman (Memohon Online)
Kami menawarkan semua jenis pinjaman:
Pinjaman Perniagaan.
Pinjaman peribadi.
Penyatuan Hutang Pinjaman.
pinjaman kereta.
Pinjaman Pelaburan.
Pinjaman kad kredit.
pinjaman Penjagaan Perubatan.
pinjaman gadai janji.
Pinjaman pelajar. e.t.c pada kadar faedah 3%.
Dapatkan Pinjaman Online Dari mana-mana di mana di seluruh dunia hari ini tanpa tekanan dan Tanpa Bayaran Pendahuluan. Pemohon serius Sekiranya Emel Kembali Untuk Maklumat lanjut
Response hendaklah dihantar kepada Fredrobert129@gmail.com untuk kelulusan cepat

Email Powered By California Pinjaman Help Desk Amerika Syarikat.
(C) 2014

Widya Okta said...

Aku Widya Okta, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman dapat diandalkan yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak SANDRAOVIALOANFIRM. menghubungi mereka melalui email:. (Sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (widyaokta750@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Rose Anna Moore said...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Roseanna Moore, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah terma dan syarat yang jelas dan mudah difahami. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (roseannamoore70@gmail.com)

Anthony Yuliana Lenders said...

Apakah Anda mencari pinjaman? Atau apakah Anda menolak pinjaman oleh bank atau lembaga keuangan untuk satu atau lebih alasan? Anda memiliki tempat yang tepat untuk solusi pinjaman Anda di sini! Anthony Yuliana Lender memberikan pinjaman kepada perusahaan dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau dari 2%. Silahkan hubungi kami melalui e-mail hari ini melalui anthony.yulianalenders@gmail.com

Sandra Donald said...

Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Ia mengambil
pinjaman untuk membayar bil-bil anda? Pada masa ini kami tawarkan
pinjaman pendidikan, pinjaman perniagaan, pinjaman rumah, pinjaman pertanian,
pinjaman peribadi, pinjaman kereta, dan lain-lain Jika anda perlu
menyatakan minat anda ke atas pinjaman, supaya kita boleh
menghantar maklumat lanjut kepada anda.
Hubungi kami melalui e-mel: sandradonaldloancompany@gmail.com.
Terima kasih
+1 951 703 6414

jurjanibude0811@gmail.com said...

BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!!
Jurjani Budi nama saya, sila berhati-hati semua pemberi pinjaman pinjaman dalam penulis blog itu adalah palsu, mereka semua isu kelulusan palsu dan gaji palsu dokumen, saya mahu menggunakan media untuk mengingatkan semua orang yang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan palsu kerana mereka di mana-mana beberapa bulan lalu, saya adalah dari segi kewangan dalam hutang, dan kerana keperluan, putus asa dan bank saya merawat untuk merampas rumah perniagaan saya bankrap, saya telah bodoh oleh syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian, saya tidak berputus asa sehingga kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang dipercayai dipanggil Puan AASIMAHA Adila yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar RM 660,000 dalam masa kurang 2 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya mendapat terbukti kejatuhan tunai dalam telefon saya, sila tidak terpakai pemberi pinjaman pinjaman yang tidak mempunyai bukti penghantaran tunai kepada pelanggan, i mendapat bukti dan jelas pinjaman i reciever dari saudi arabia syarikat pinjaman muslim saya, saya menggalakkan rakan-rakan Islam malaysia yang memerlukan pinjaman untuk sila hubungi Puan AASIMAHA Adila melalui: /aasimahaadilaahmed.loanfirm @ gmail.com / Berhati-hati anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: jurjanibude0811@gmail.com

Daya Daus said...

Hai kak..sy nak tanya sikit tntg asb..ambil mase berapa lama ye bila kita dah leburkan sijil,duit simpanan tu terus boleh keluarkan ke?

the community Loancompany said...

Kami bekerja secara sah di bawah Pemberi Pinjam Wang 1951 kami menawarkan pinjaman wang tunai segera kepada kakitangan kerajaan dan sektor swasta. Kami akan memberikan perkhidmatan yang terbaik untuk anda.

Anda memerlukan wang dengan segera?
* Pemindahan Sangat cepat dan mudah ke akaun bank anda.
* Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang anda.
Akaun deposit
* Kadar faedah yang rendah 2%
* Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
* Tempoh pinjaman itu dibayar bulanan dan fleksibel.
* Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
Anda boleh mengharapkan tindak balas awal yang kurang daripada 24 jam.
Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
daripada

Menghubungi syarikat kad kredit anda yang sah dan berlesen yang dilesenkan.
bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
Untuk lebih maklumat bentuk dan aplikasi menghubungi dengan pinjaman ini.

E-mel: Thecommunityloancompany@gmail.com
Laman Web: Thecomloan.com

Widya Okta said...

Aku Widya Okta, saya ingin bersaksi pekerjaan yang baik dari Allah dalam hidup saya kepada orang-orang saya yang mencari untuk pinjaman di Asia dan bagian lain dari kata, karena ekonomi yang buruk di beberapa negara. Apakah mereka orang yang mencari pinjaman di antara kamu? Maka Anda harus sangat berhati-hati karena banyak perusahaan pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih asli sekali di perusahaan pinjaman palsu. Saya telah menjadi korban dari suatu 6-kredit pemberi pinjaman penipuan, saya kehilangan begitu banyak uang karena saya mencari pinjaman dari perusahaan mereka. Aku hampir mati dalam proses karena saya ditangkap oleh orang-orang dari utang saya sendiri, sebelum aku rilis dari penjara dan teman yang saya saya menjelaskan situasi saya kemudian memperkenalkan saya ke perusahaan pinjaman dapat diandalkan yang SANDRAOVIALOANFIRM. Saya mendapat pinjaman saya Rp900,000,000 dari SANDRAOVIALOANFIRM sangat mudah dalam 24 jam yang saya diterapkan, Jadi saya memutuskan untuk berbagi pekerjaan yang baik dari Allah melalui SANDRAOVIALOANFIRM dalam kehidupan keluarga saya. Saya meminta nasihat Anda jika Anda membutuhkan pinjaman Anda lebih baik kontak SANDRAOVIALOANFIRM. menghubungi mereka melalui email:. (Sandraovialoanfirm@gmail.com)
Anda juga dapat menghubungi saya melalui email saya di (widyaokta750@gmail.com) jika Anda merasa sulit atau ingin prosedur untuk memperoleh pinjaman.

Nurliana Novi said...

Hari yang baik untuk semua warganegara Indonesia dan juga semua ASIA, nama saya ialah Puan Nurliana Novi, saya ingin berkongsi kesaksian hidup saya di sini di platform ini untuk semua warganegara Indonesia dan seluruh Asia berhati-hati dengan peminjam di internet, Allah telah menyokong saya melalui ibu Puan Elina yang baik

 Selepas beberapa tempoh cuba mendapatkan pinjaman dari sebuah institusi kewangan, dan ditolak secara berterusan, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman dalam talian tetapi saya ditipu dan saya kehilangan Rp 15,000,000 dengan peminjam pinjaman yang berbeza.

Saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya berbincang dengan seorang teman saya yang kemudiannya mengarahkan saya kepada Puan Elina, yang merupakan pemilik syarikat pemberi pinjaman global, jadi kawan saya meminta saya memohon dari Puan Elina, jadi saya merombak keberanian Dan dihubungi Puan Elina.

Saya memohon untuk pinjaman sebanyak Rp500,000,000 dengan kadar faedah 2%, jadi pinjaman itu telah diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua pengaturan dibuat atas pemindahan kredit, disebabkan oleh fakta bahawa ia tidak memerlukan cagaran dan jaminan untuk pinjaman Pemindahan Saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen permohonan Mereka untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari dua jam wang pinjaman telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya dikreditkan dengan jumlah sebanyak Rp500,000,000. Saya sangat gembira bahawa ALLAH telah akhirnya menjawab doa saya dengan memerintahkan pinjaman saya dengan pinjaman asal saya, yang telah memberikan saya keinginan hati saya.


Mereka juga mempunyai pasukan pakar yang akan menasihati anda tentang jenis perniagaan yang anda ingin melabur dan bagaimana untuk melabur wang anda, supaya anda tidak akan pernah bangkrut lagi dalam hidup anda.


Semoga ALLAH memberkati Ibu Elina kerana membuat hidup mudah bagi saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan Elina melalui e-mel: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman anda

Akhirnya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua untuk meluangkan masa untuk membaca kesaksian kehidupan saya yang sebenarnya tentang kejayaan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda.
Satu lagi nama saya adalah mrs nurliana novi, anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui e-mel saya: nurliananovi96@gmail.com

Angga Annisa said...

Ini luar biasa saat saya mengira semua telah selesai dengan saya Ibu Iskandar datang untuk menyelamatkan saya. Saya sangat berhutang sejauh orang-orang yang saya pinjam uang dari geng melawan saya dan kemudian membuat saya ditangkap sebagai akibat dari hutang saya. ditahan selama berbulan-bulan maka masa rahmat diberikan kepada saya saat saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan mencari uang untuk membayar semua hutang yang saya terima sehingga saya diberitahu bahwa ada beberapa kreditur sah online sehingga saya harus mencari Karena melalui blog saya berualang kali tertipu tapi ketika saya menemukan Ibu Iskandar CEO ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM, Tuhan mengarahkan saya ke iklannya melalui blog karena daya tarik saya terhadapnya adalah benar-benar mukjizat mungkin karena Tuhan telah melihat bahwa saya memiliki banyak menderita karena itulah dia mengarahkan saya kepadanya. Jadi saya menerapkannya dengan antusias setelah beberapa jam pinjaman saya disetujui oleh Dewan dan dalam dua hari saya dikreditkan dengana jumlah pasti yang saya berikaan untuk semua ini tanpa jaminan tambahan Kredit Tanpa Agunan (KTA) sama seperti saya berbicara dengan Anda sekarang saya telah dapat menghapus semua hutang saya dan sekarang saya memiliki supermarket sendiri, saya tidak memerlukan bantuan orang lain sebelum saya memberi makan atau mengambil keuangan apa pun keputusan saya tidak punya urusan dengan Polisi lagi saya sekarang adalah wanita merdeka. Anda ingin mengalami kemandirian finansial seperti saya silahkan hubungi Ibu melalui BBM-nya: {D8980E0B} atau melalui email perusahaan: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) Anda tidak dapat memperdebatkan fakta bahwa di dunia kesulitan ini Anda memerlukan seseorang untuk membantu Anda mengatasi gejolak keuangan dalam hidup Anda dengan satu atau lain cara, jadi saya memberi Anda mandat untuk mencoba dan menghubungi Ibu Iskandar di alamat di atas sehingga bisa mengatasi kemerosotan keuangan dalam hidup Anda. Anda bisa menghubungi saya melalui email berikut: (anggaannisa1979@gmail.com)) selalu bersikap positif dengan Ibu Iskandar dia akan melihat Anda melalui semua tantangan finansial Anda dan kemudian memberi Anda sebuah tampilan baru finansial.

Annisa Ahmad said...

Halo

Assalamu`alaikum `Selamat Datang di ANNISA AHMAD LOAN COMPANY

Apakah Anda seorang investor, Pemilik Bisnis, Pengusaha, Kontraktor, Petani, Memulai e.t.c? Mungkin Anda membutuhkan dana yang baik dan aman untuk membeli properti, memperbaiki / membalikkan, memperbaiki layanan / bangunan Anda mencari tempat yang dapat menjamin Anda meminjamkan salah satu dari jumlah yang Anda butuhkan untuk menghubungi e-mail: {annisaahmadlaoncompany@gmail.com} adalah Disini untuk membantu mereka yang membutuhkan tujuan arsip keuangan mereka, kami berinvestasi di properti, proyek / bisnis dan juga memberikan 100% penawaran untuk semua jenis pinjaman berbunga rendah. Tarif, kepada orang-orang yang tertarik dari negara manapun dengan tingkat kredit apakah Anda ditolak oleh bank lain atau kreditur? Kami dapat menawarkan pinjaman yang Anda butuhkan dengan harga yang terjangkau sehingga pekerja bisnis, pria dan wanita, pekerja kantor, pengangkut, inilah kesempatan Anda untuk berinvestasi atas apa yang telah Anda rencanakan di sini adalah pinjaman untuk Anda dan investasikan dengannya, kami juga membutuhkan Layanan dari Pialang yang bisa merujuk orang yang membutuhkan bantuan keuangan dan kami membayar setiap bulan untuk layanan Anda menghubungi kami melalui e-mail di bawah ini jika Anda tertarik dengan pinjaman atau persyaratan. Investor
Email: {annisaahmadlaoncompany@gmail.com} Anda juga bisa menghubungi kami dengan cara BBM pin (DB5121C1) kejujuran kepercayaan dalam pelayanan kami
Assalamu`alaikum wr wb,