Monday, December 21, 2009

Kisah Pertemuan Orang Ni & Orang Tu

Well, it was kind of unique in a way, yet a very long story to go. Lol.

Kita kenal hubby masa kita Form 5. Hubby pulak masa tu masih lagi trainee engineer kat MAS. Kita actually chatting ngan kawan-kawan dia at this 1 irc chanel. Zaman-zaman irc la masa tu. But I didnt get the chance to chat with him. Kawan-kawan dia tu kakak-kakak la. So chat few times, they said they wanted to meet me. I told them lets meet kat area my house since kita budak sekolah masa tu. Tak boleh keluar jauh. Rumah kita dekat je ngan Ampang Point so jumpa kat mamak curry house sana lah. Ehe kita memang dah drive kete ever since Form berapa ntah. So setakat dekat-dekat tu no problem la.

Bila lepak, ada this 1 guy, hubby kita la to be exact, duduk depan kita. Rambut panjang sampai bahu kita tengok mcm comel je mamat ni. LOL. So cut it short, lepas perjumpaan tu, life berterusan macam biasa. Untill next day ada orang smsed!

Orang tu: Cik adik watpe tu?

Kita: Sape ni?

Orang tu: Agak-agak?

Kita: (tak fikir panjang terus smsed dia balik) Orang yang dok depan I pakai baju hitam semalam kan? (sungguh tak malu kan jawab macam ni :P)

Then sms terus berganda-ganda, tiap masa sampailah bergayut tengah malam. So sampailah kita masuk study kat MMU Melaka. After few months, putus! Kesian kan? Tapi relationship kitorang memang tak sampai setahun pun. Dalam 5-6 bulan je gitu lah. Padahal kita memang dah suka kat orang tu. Dia pernah buat surprise, drove all the way dari KL untuk teman kita dinner. Tapi tak apa lah. Dah tak ada jodoh. So putus. =(

Lepas tu kitorang masih keep in touch yang macam nak tak nak. Tapi we kept ourselves updated secara senyap tentang perkembangan each other. Masa tu tau lah dia ada gf baru dah and dia pun tahu kita ada bf baru dah and relationship kami dengan orang baru tu, bertahan sampai 4 thn.

Ironik nya, lepas tahun ke-4 tu, kita nak putus ngan ex-bf kita tu. Dan kita doa kat Tuhan, kalaulah dia bukan jodoh aku, hantarlah seseorang yang baru. The very next day, kita dapat sms dari orang tu!!! Ajak gi makan. Kita tak nak lagipun masih belum ada problem yang settle kan. So cut it short, after a month baru kita setuju nak jumpa dia. Kitorang lepak kat Marche' The Curve dari tengahari sampai kol 10 mlm. Cerita, kongsi suka dan duka, kongsi apa yang masing-masing tak tahu selama ni.

=) Lepas tu hubungan kitorang berjalan macam biasa. Kitorang memang nak terus serius. Masa hari raya aidiladha, mak ayah dia datang rumah untuk berkenalan dengan mak ayah kita. Dorang bilang kat mak ayah kita, dorang nak datang lagi nanti. So few weeks after, dapatlah kita cincin tanda. Lepas 3 bulan kita tunang. Lambat sikit sebab nak lepaskan adik hubby kahwin dulu bulan Januari. Kami tunang 29/03/08. Date ni pun dapat sebulan before majlis. Lepas setahun, kitorang kahwin 09/05/09. Sepatutnya tempoh tunang tu tak lama. Hubby ajak kahwin tahun 2008 juga tapi kita tak nak kelam kabut nanti preparation huru hara kan. Tu pun date kahwin dapat 1 bulan setengah sebelum majlis. Sebab tempat banyak tak available memandangkan Mac ialah bulan cuti sekolah. So terus pick date baru. Alhamdulillah semua berjalan lancar.

Hubby tua 7 tahun dari kita. Birth date kami sama iaitu 12hb. Maka jadilah wang hantaran RM12K.

Well, dalam masa tak sampai 2 tahun ni memang terlalu banyak perkara yang berlaku dalam hidup kita dan hubby. Bertemu dan berkahwin. Banyak perkara baru yang kita belajar dan perlu sesuaikan diri. Apa pun, kita bersyukur perjalanan kita dipermudahkan. 2009 akan berlabuh. Semoga 2010 memberi lebih banyak perkara baru yang indah dan semoga kami dapat lalui dugaan Allah.

Friday, December 18, 2009

Siapa Tak Faham? Mari Tuisyen Tentang Amanah Saham Bumiputra

Hari ni, kita nak buat kelas tuisyen kejap. Memandangkan kita bloghopping and baca banyak orang yang tak faham dan tak tahu dan bertanya. Mula-mula, biar kita mukadimah.

Amanah Saham Bumiputra atau ASB, adalah saham yang dijual khusus kepada bumiputra dengan kadar fixed RM1.00 seunit. Simpanan ASB terbahagi kepada dua iaitu simpnan dalam bentu buku dan dalam bentuk sijil.

DALAM BENTUK BUKU
- Duit cash, boleh keluar dan masuk bila-bila kita mahu dan tercatat di dalam buku ASB.

DALAM BENTUK SIJIL
- Duit cash, disimpan dalam bentuk sijil kalau mahu digunakan walaupun separuh, mestilah leburkan sijil. Selain daripada tu, sijil ASB boleh digunakan untuk cagaran mendapatkan Overdraft.

CARA-CARA BELI SIJIL?
Wang sendiri atau pinjaman dari bank khas untuk sijil ASB.
Sekiranya kita tak ada cash untuk beli sijil, option yang kita ada ialah dengan membuat pinjaman ASB khas untuk membeli sijil. Kita cuma perlu bayar bulanan dengan pihak bank. Kebaikannya apa? Bayangkan sekiranya kita membuat pinjaman RM150K untuk sijil ASB, dividen yang kita dapat katakanlah 7% dan interest bank ialah 3.9%. Bukankah kita masih untung 3.1%? Kita gunakan dividen 7% untuk membayar hutang 3.1%. Berbanding kalau kita tak pinjam, tak ada sijil dan tak dapat apa-apa.


BAGAIMANAKAH KITA BOLEH MAXIMISE KAN UNTUNG DENGAN ADANYA PINJAMAN SIJIL ASB?

Cara biasa, tahun pertama kita bayar pinjaman ASB ni guna duit sendiri sebelum dapat dividen. Bermakna, tahun pertama je kita keluar modal sendiri. Tahun kedua sudah boleh bayar guna dividen.

Ok ikut cara kita! Kita pinjam RM150K. Dividen tahun pertama, kita tak gunakan untuk bayar pinjaman ASB. Kita biarkan dalam bulu ASB. Jadi, tahun kedua, kita akan dapat dividen untuk sijil dan dividen tahun lepas yang ada dalam buku juga akan dapat dividen. Bermakna, tahun kedua, kita dapat dividen atas sijil dan dividen atas buku. Lagi lumayan kan?

KENAPA OVERDRAFT?

- Overdraft ialah kemudahan yang diberikan oleh pihak bank dengan mencagarkan sijil ASB.
(Hanya untuk sijil ASB yang dibeli secara cash atau sijil ASB yang sudah habis bayar dengan bank)

KEBAIKAN & FAKTA MENARIK :

1) Tidak perlu meleburkan sekeping sijil hanya untuk guna separuh.

2) Kalau kita ada cash contohnya RM50K, kita tak beli sijil kita spend, duit habis dan kita tak dapat apa-apa faedah. Kalau kita ada cash RM50K, beli sijil dan mohon overdraft, kita masih boleh dapat faedah. Faktanya begini, katakanlah dividen ASB 7%, interest bank untuk overdraft ialah 3.5%, kita masih dapat 3.5% dividen. Kalau overdraft tu kita tak pakai, bank tidak charge apa-apa. Jadi overdraft tu jadikan on standby sekiranya berlaku apa-apa.

P/S: Kalau ada soalan tak faham, sila dropkan comment anda ya. Kita sedia bantu anda fahamkan.

Tahun Baru 1431H

Selamat tahun baru kita ucapkan. Semoga perjalanan kita dipermudahkan dan diberkati. Semoga segala yang terkandas tahun lalu, dapat diperbetulkan tahun ini. Mana yang tak elok, kita ubahlah. Umur pun makin meningkat.

Thursday, December 10, 2009

Cashier Yang Kurang Diajar atau Memang Kurangajar?

Entry ni sounds a bit harsh but yes, ini yang terjadi pada kita. Kita pergi ke Cold Storage Alamanda untuk membeli 'sesuatu' yang bersaiz compact. Size nya seperti 1 bar coklat saiz kecil macam cadburry.

Peristiwa ni terjadi ketika membuat pembayaran. Ketika cashier memulangkan baki, kita cakap 'thank you' padanya. Tapi dibalas dengan riak muka meluat oleh si cashier. Fine, kita buat tak nampak.

Kemudian, kita tunggu dan berdiri di depan kaunter. Cashier tu pun berdiri juga dan pandang tempat lain buat tak reti je. So sila baca dan amati perbualan yang mencetuskan kemarahan kita pada ketika itu. Buat pengetahuan kawan-kawan, tiap kali kita ke Cold Storang, hampir setiap kali saya akan menggunakan khidmat cashier yang sama kerana waktu yang kita lawati terutama ketika ketiadaan suami adalah ketika lunch waktu bekerja.

ME: Miss, minta plastik ya!
CASHIER: Beli 'ni' je pun nak plastik.
ME: Apa you cakap?
CASHIER: Beli 'ni' je pun nak plastik. (This time dia menekankan ayat dan suaranya)
ME: Apa masalah you? I beli barang, so I am to get a plastic. Apa masalah you?

Terus dia masukkan barang dalam plastik. Kalau ikut normal behaviour kita selama ni, walaupun cashier tak menunjukkan courtesy, tapi selagi dia menjalankan tugasnya denga nbetul, kita akan ucapkan terima kasih tanpa kedekut. Tapi this time, TIDAK! I just wont!

Kita pun berlalu. Betul-betul kita dah melepasi badan dia, ada dialog yang buat betul-betul kita meletup!

CASHIER: EK ELEHHHHHH KECOH PUNYA CUSTOMER!

Enough ok! Kita patah balik.

ME: Apa kau cakap? (KUAT DAN NYATA)
CASHIER: -----Tak jawab apa-apa sebab tersentap.
ME: AKU KATA, APA KAU CAKAP?
CASHIER: -----Terkebil-kebil dan pandang tempat lain. Customer lain pun dah pandang-pandang.
ME: APA MASALAH KAU NI HAH? MULUT JANGAN KURANGAJAR! AKU BELI BARANG, AKU TAK PERLU MINTA, AKU MEMANG SEPATUTNYA DAPAT PLASTIK!!! PANGGIL SUPERVISOR SEKARANG!
CASHIER: Semayang!
ME: OK, CALL YOUR MANAGER!

Cut the story short, manager lelaki yang bersaiz kecil datang.

ME: Encik, Manager ke?
MANAGER: Ya cik. Kenapa cik?
ME: Your staff ni memang kurangajar la. ---- I pun cerita 1 by 1.
MANAGER: Dk, kau tak patut cakap macam tu. Tak kira customer beli apa, dia patut dapat plastik. ----Manager bercakap dengan cashier tu. Ada lagi lah budak tu kena marah.
MANAGER: Cik, ni tak patut berlaku. I minta maaf bagi pihak Cold Storage dan staff saya.
ME: Ya, thank you. Tapi if dari tadi dia cakap sorry kat I, I tak panggil you pun. Dan I nak bagitau you, setiap kali I datang sini, budak ni memang buat muka paiseh dan kurangajar. I memang dah aim dia ni!
MANAGER: Ya Allah cik... Kita minta maaf lah. Dik, minta maaf dengan customer----dia geleng-geleng pandang budak tu.
CASHIER: Ya lah, saya minta maaf ---- dalam nada slow dan tertunduk.
ME: OK. BTW, kalau nak kerja, buat cara nak kerja. Lagipun I bukan datang giant ke mydin. I datang Cold Storage so behave. So encik, thank you ya.
MANAGER: Thank you cik dan sila datang lagi...

Pastu manager bebel kat dia. Tapi seriously this is not a small matter and I really think if you dont want your job, many people waiting...

Sunday, December 6, 2009

What Did I do on Friday, Saturday & Sunday?

Oh, its been a while I did not write. Only surfed around and commented others blog. Yeah, its been quite a hectic month for me as my leave has finished. So i'll end up 2009 by planning many things to prepare for 2010! Yeah, few days left and I really need to move on fast for better 2010. I do not want to be left by the bus. LOL. As for the last week, my routines were quite hectic coz of my shopping mood. So I normally straight to the mall after work. Yes, Im broke now ppl! :)

FRIDAY

I used to school at Tengku Mariam Girls School, Batu Pahat during primary. Untill standard 5, I had to follow my dad to start our new home and school in KL and we first stayed in Bukit Antarabangsa a place where we can meet many faces of celebrities. :P

I had a bestfriend where I had to leave her behind. Only few times been contacting each other untill one day I called, the number was no longer available. Sazlyni by the name, we were pretty closed. Guess what, I found her on FB! Actually that was not my 1st attempt. After several times, I found her using the nick 'SAZ'. No wonder I did not find her. But lucky me!

So without any early plans, she smsed me around 8.30pm telling me otw to Putrajaya. My plan was to watch 'Couples Retreat' at 11.10pm. So I asked to buy her tickets instead. And yeah we met! After the movie, we ended up makan at Padi, Cyberjaya. (Pics taken by Muzri's iphone. So will be uploaded later) Muzri is my hubby ya all! :P

***Saz with bf, Azam***
-Pic courtesy from Saz's FB-

Girl, Ive been missing you. Enough said! Aftyer chit-chatting and makan-makan session, (Azam been calling it as Jejak Kasih session and added up by Muz to be Jejak Kasihan) we went back around 3am.

Saturday

Ok on Saturday I had planned up with Syafawati (ex-schoolmate) to a friends wedding, also our ex-schoolmate. Oh, my hubby cannot make it due to time clash. The name is Maisyarah, she got married to Fuady. She looked pretty in off white attire. The deco of the day was pink+purple+white. The wedding had taken place in Taman Melati in front of the bride's home.



And I found my very beloved Puan Mahanum, my long time favourite beautiful teacher. Thank god coz she came to my wedding last time but I did not get the chance to take photo with her.

So yeah, apart from taking pics with the bride and the groom, I managed to take pics with my deary Puan Mahanum. Love you cikgu!



Before I off to Mimi's place, I asked the groom this:
Naughty Me: Been through your 1st nite?
Fuady: Hahahaha Have not!
Naughty Me: Than why are you smiling?
Fuady: Ill get it afterward I guess?
Naughty Me: =) Mai, habislah kau!
Mai: Hey.... (malu sudah cannot say anything)

Bye-bye pengantins. Have a sweet (although it might end up 'sakit'. Hahahaha) memorable 1st night!

Then our next trip, to Mimi's place. She had just given birth to a healthy baby boy named Mohamed Abelrayyan Adha Bin Mohamed Nur Badrul. He was born 3.4kg in the morning of Eid Adha. Congrats on your bunch of joy Mimi and Bad. And yeah, Abel had his bonding time with Aunty Kikin!






So Baby Abel, be a good boy ok!


Saturday (evening)

Hubby text-ed me on my way back home. We had a sudden plan! Agreed on his plan made me called Putrajaya Pullman for reservation! Yay, we've got a room eventhough it was quite late. Blablablablablabla (after gone through the traffic jammed and reached home and got stuff packed) we managed to reach the hotel around 7pm.

Yes, me and hubby been checking in and out more than several hotels in this 6 months. :P We just need to relax and have our privacy bonding time together without knowing anyone else. But because of my forgetful behaviour, the camera always left behind.









***Ada yoga mat and dumb bell as well***





***The bathroom, toilet and dressing room being separated by glasses. I like!***







Well, overall it was great but still, cannot be compared to our favourite Cyberview Lodge & Spa.

Sunday

After checking out, we just relax at home. It is raining guys!