Sunday, April 25, 2010

Gender Baby, Kesihatan Mummy & Stroller Haunting!

PERKEMBANGAN BABY DAN MUMMY

Alhamdulillah, baby dah 19 weeks now and everything is doing well. During my 17th weeks, I started to feel a mild movement in my womb especially when my postur preassures the baby. Tapi, last Thursday, I went for a stroller haunting with the daddy. Malam tu tidur kita memang tak lena. Bukannya sebab apa, tapi termimpi-mimpi stroller and kita mimpi tolak baby dalam stroller. Daddy pula pun terbawa-bawa ke mimpi. And FYI, the very next day tu, kita punya antenatal check-up yang buat kami berdebar sebab dah boleh tahu gendernya.

The very next day pergi checkup and gynae asked me:

gynae: mama rasa girl ke boy?

me: ehehe i think girl sebab i suka sangat mekap-mekap.

gynae: papa pulak?

hubby: i mimpi baby boy..

gynae: selalunya kalau papa yang mimpi, maksudnya sebaliknya.. ok mama jom kita scan..

Gynae terus salam kita cakap its a SHE! :D Tapi still we want to hear the same answer untuk setiap checkup baru rasa 100% betul as by now, to form a gender is actually memang start dengan shape mcm female then kalau baby tu lelaki, baru testis nya akan turun soon or later. Jadi kita tak nak over confident sangat walaupun secara terus terangnya, kita memang mahukan anak perempuan sebab kita rasa perempuan mampu jadi contoh yang baik pada adik-adik dan dia tentu mempunya sifat penyayang.

Tapi 1 perkara, gynae kata uri kita kat bawah. But too early untuk determine the stage since baby is moving and we are hoping by 32nd weeks, uri dah beralih ke tempat sepatutnya. Otherwise, kita tak boleh beranak normal. Kita tak berapa kisah normal atau c-sect tapi kalau boleh biarlah semuanya selamat dan sihat. Sebab ada stage yang baby dan ibu tak dapat diselamatkan kerana masalah kedudukan uri dan pendarahan yang teruk. Ya Allah, permudahkan segala urusan kami. Kawan-kawan, doakan ya. As for now, mummy is trying not to think much as I am hoping for the possibility uri tu akan duduk semula tempat yang sepatutnya.

Then malam tu kita tidur, berhasrat nak bangun lewat sebab dah beberapa weekend asyik kerja. Tapi tak pernah-pernah my baby tunjuk perangai. Pukul 6.30 pagi dia bergendang lah, main kinckboxing lah kat dalam tu. Selalunya rasa mild but this time memang movement yang betul-betul.

KISAH MUMMY & DADDY'S STROLLER HAUNTING

Kalau kawan-kawan yang dah berkahwin dan ada anak tentu tahu betapa seronoknya survey stroller kan. Even masa kita belum berkahwin, kita memang minat tengok stroller dan tahulah juga perkembangan stroller. Dan hubby and I memang dah decide stroller yang nak dibeli dan dah ada 2nd option if in case kami tak jadi beli. Memang sengaja short listed kan supaya tak huru hara nak pilih or rambang mata.

NO 1 HOT IN LIST!

STOKKE XPLORY

Stokke mula diperkenalkan dalam movie 'Sex & The City'. Lebih dikenali memalui design yang stylish tapi for me, beberapa reasons yang hubby and I jumpa bila baca-baca info pasal stoller ni ialah:



1. Ia boleh berfungsi sebagai high chair - so pada kami, kalau pergi makan tak perlulah kita minta baby chair yang tentu ada bakteria dan sbgnya.
2. Seat yang boleh laras mengikut kesesuaian, ketinggian dan kehendak kita - kita dan hubby mempunyai ketinggian yang berbeza whereby stroller ni bole diadjust mengikut ketinggian masing-masing dan kedudukan seat baby pun boleh diubah tinggi dan rendahnya, sama ada menghadap tukang tolak atau menghadap ke hadapan.
3. Seat Stokke ni boleh diganti dengan apa-apa brand seat pun - sangat flexible!
4. Aksesori tambahan - yang ni optional dan pricenya of course additional. Boleh letak payung, letak pemegang air, tukar customize seat, hood dan shopping beg. Dan yang paling best, boleh tambah tempat berdiri jadi abang or kakaknya boleh ride Stokke ni macam scooter while mummy or daddy tolak baby.


NO 2 IN LIST!

QUINNY BUZZ 3 / QUINNY BUZZ 4

Quinny antara pioneer product untuk 3 wheels stroller. Dan stoller ni memang tahan lasak. Quinny Buzz 3 memang dah ada kat Malaysia ni. Cuma Buzz 4 saja belum masuk dan dijangka dalam beberapa bulan ni akan masuk ke Malaysia. Buzz 4 ni serupa dengan Buzz 3, bezanya sebab tayarnya 4. Dan hubby tak berapa gemar yang 3 wheelers sebab dia rasa macam fragile. Jadi if in case kita nak beli Quinny, Buzz 4 menjadi pilihan!

Tentang Quinny:
1. Tahan lasak! Rasanya lebih lasak dan kukuh berbanding Stokke. Boleh buat drift. LOL. Aksesori mudah didapati dan lebih murah berbanding Stokke, contoh seperti tayar.
2. Hanya flexible dengan maxi-cosi.

17 comments:

cik jijah said...

kejap aje dah 19 weeks kan.. :)and sure is exciting kan.. a baby girl.. wahhhh... anyway.. keep on glowing and be happy ye shikin.. nak komen bout the stroller tak reti.. ehhehe..

POSH76 said...

bessnyer dapat baby girl...leh pakai mcm2 pesen...stroller la ni canggih2...

Nuroll said...

i pilih stokke! buzz too heavy and the seat is quite sempit...melainkan u go for XL seat! :)! I luv stroller hunting....nk N temankan????

Nadya said...

hye..u check up kt annur bangi ke?dgn doc mane ek?

Zezzatty said...

vote for quinny buzz!hahahaa..rayna use it and she loves it!

btw,u take care ye mummy!besnya pregnant!rindu nak pregnant lg but nanti2 lah =P

Lady of Leisure said...

teringinnya nak tengok pic sery... :)

Ella said...

kin - wah dah tau baby girl. bestnya. i yg lebih excited. hehe

for stroller, i tak beli yg mcm kin survey tu sbb i prefer yg simple and senang simpan dlm kete. maklumlah i selalu travel so mmg nk cr stroller yg boley lipat kecik.Save bonet space.

Dulu danny i beli Graco, boleh lipat dua je, ni Daniel I beli Maclaren Quest Sport.

fatenton said...

eee comel sgt stroller2 tu kan...
faten suke quinny..

misery, mesti ur baby girl nt cute je mcm u :)

Ella said...

Smlm coment tak habis lah. hehe
Maclarren Quest Sport leh lipat 4. lg kecik ala2 payung / set golf gitew.. mmg save space.

kalau baby girl mmg cute lah Stokke/Quinny tu. Nampak stylo Mummy and daughter.

PinkGremlin said...

Hi Kin!! Lama awak tak update blog kan, selalu tertunggu..Wah, bestnya dah start carik stroller!! And paling best, dah rasa baby kicking!!!!! Bestnya....Kita tak sabar nak rasa...

Anyway, kita doa semua ok for Kin, pasal uri tuh ya..

Ms AiReEn MoHd said...

wah baby gegirl ehhh....yg kale merah tu mcm best jerk ....quinny tu pun mcm lawa tapi yg merah tu lg lawa...ewahhh

d.a.m.i.q.u.l.a said...

dami ske boy,tapi lately sejak tgk mia sara nasuha dlm adamaya,mak oi comel gile rambut tocang tepi

Ashikin said...

cik jijah: aah cpt sgt masa berlalu. kang tetibe meletop dah :D

poshy: aah baju tomei2 skang n stroller pon mmg rambang mata. wallet yg rabak tu :P

nuroll: yay stokke mmg cun kan! yeah seat tu kene tukar time to time ikot berat baby. dah x pyh stoller haunting aunty N.. mmg dah decide pon. ahahahah.

nadya: aah i checkup ngan doc khamisah yang.. u pon checkup situ ke?

zezzaty: quinny mmg very rigid n lasak kan. tp mummy ni dh rambang mata. mama nk pregnant lg? go go go! selagi badan ngah kuat k. tp sian rayna la dia mesti nk attention lg.

loe: loe, as u wished babe. i dah letak :D

kak ella: kak ella, ya lah kalo fikir2 mmg mclaren plg flexible. not too bulky n ringan kan. maybe nanti dia dah besar sket baru pkai mclaren. mmg mclaren pon mcm quinny very recommended brand kan kak. aah ada gak tgk mclaren leh lipat mcm beg golf kan. mmg la mummy leh melangkah pjg! thanx for sharing kak. informative sgt.

Ashikin said...

faten: mmg geram tau gi tgk2 stroller. ahaha insyaAllah moga2 dia lahir sehat n comel. u dah sihat?

pink: mak buyung! i believe that by now u dah rasa baby tendang2. kan kan? n tq utk doa pink tu.

aireen: baby gigirl pon dok bisik kat mummy daddy the red color is the hotest ones. :P

dami: cpt2 la mkn nasi minyak n kuarkn boboy dami. tp skang bj baby boy pon dah stylo2 n cantek2 la.. geram tgk.

Nadya said...

ha ahh..same doc la kite..hehe..nxt check up dis friday..

Mrs. Amie said...

Ambik stokke jela.. stokke 2010 adalagi byk ciri keselamatan and comfort.. sbb yg 3 roda nie tak safety sgt...

tootsie said...

hey u, dun go for buzz, go for Quinny Zapp cos Quinny BUzz takleh bawak travel (only for malls + jalan2 di taman) + definitely not convenient on flights (cos heavy n kena check in @ cargo) + the tyre is too big + hidraulik system which is good but senang rosak).

the Stokke looks interesting!! nyakk satu!!