Monday, January 11, 2010

Korang Ada Courtesy Ke Tidak???

Ada lah kisah seorang blogger ni. Dulu dia selalu contact kita. Blog dia pulak memang menarik, tertarik dan da bom. Tak lah bomb sgt pun tapi ada lah daya tarikannya. Dia seorang wanita yang berpewatakan menarik tapi sayang, bila dia marah je, banyak kata2 kesat keluar. Tapi maybe tu cara dia lemparkan amarah. So let her be lah.

Tapi yang kita tak berapa gemar perangai dia, dia rajin pm kita. Tanya itu dan ini. Bukan tu ajer. Dia pernah bg kita sms. Tapi sebab kita tak free nak sms dia, kita call je lah terus. Dah la kita call, lama juga la. Kita explain memcm kat dia in detail ok. Cakap thank you pun tidak. Kalau sms pun mcm tu. Kita penat explain kat dia kadang2 sampai hantar 2-3 sms sbb setiap sms dah max 4 pages. Jadi kena explain kat sms yg baru. Kesudahannya, terima kasih tidak, ok pun tidak, she would definately goes silent. Apa punya orang la mcm ni. Org berbudi, kita berbahasa lah beb.

Then after dia silent tu, dia akan get back to me bila dia ada soalan baru. Selfish kan orang ni? Tapi yang pelik tu, dia rajin kutuk orang dalam blog dia. Diri sendiri tak nampak kekurangan.

So pengajarannya, janganlah asyik ckp orang mcm tu, org mcm ni. Akhirnya diri sendiri tak ada courtesy pun lu tak nampak. Lu jangan msg gua lagi lah kalau lu tak tahu cakap terima kasih. Lu boleh simpan semua lu punya soalan, campak dalam Sungai Gombak.

Kita semua jadikanlah orang ni sebagai pengajaran ok. Biarkan dia mcm tu kalau dia tak nak berubah. Tapi perkara kecil mcm ni, kalau kita terbuat orang kecil hati, kita yang rugi kan u ols.

6 comments:

Lady of Leisure said...

agree dengan sery.. courtesy sangat penting lelebih lagi kita ni pompuan melayu kan..
:)

cik jijah said...

betul tu.. tak rugi kan if kita ada courtesy towards others even those yang tak dikenali? kadang2 certain people are just so selfish and ignorant.. tapi I tak tau nak balas mcm mana. Instead i keep on berkwan dengan orang gitu with thinking biarlah dia buat kita.. jangan kita buat orang.. tapi kalau dah melampau.. mana boleh tahan!!

Edriena Hazelina said...

betul2..
hilang cantik seorang wanita bila xde adab sopan.
penah gak jumpe bloggers macam nie.
ntah2 orang yang same x? hehe..

btw, i folo n link u ok..

L@n@ said...

dear.. jangan dilayan orang camnih buat sakit kepala ajer.. tak ade kawan camnih pun tak rugi sesen pun.. be hepi okeh!! bebeh..

POSH76 said...

mmg ramai cam gini....just tq pun susah...last2 bo layan...

kata dulang paku serpih
mengata org dia yag lebey...

eynda said...

Teringin nak tau sape blogger tu hehe....