Friday, January 22, 2010

Perubahan, Pencarian dan Kesudahan!

Guys, I have not known just yet how old is my budak kecik. Sebab I have gone through an abdominal scan yang selalunya hanya betul-betul clear selepas fetus berumur 12 minggu ke atas. Since I had my period twice the very last month, I hardly remember the real date and I actually ticked the date on my ipod touch but unfortunately it had to be reformatted recently. So I've lost everything. LOL. But thats not the end of the world. After buat abdominal scan ni, doc estimated maybe dlm 4 weeks or less.

My best solution is to go for vaginal scan. Baru nampak degupan jantung baby etc. Dan dinasihatkan mendapatkan vaginal scan ni less than 12 weeks untuk find out umur dia sebab pada waktu 12 minggu ke bawah ni, size fetus adalah lebih kurang sama untuk setiap individu.

So sekarang, my duty is to find a gynae. Tak tahu lagi nak gi gynae yang mana. Nak deliver baby which is a very long way to go, kat Prince Court (maybe dan insyaAllah) tapi masuk bulan ke 7 or 8 baru nak start check up di tempat yang kita nak beranak tu. . Tapi kalau nak check up ni penatlah asyik nak masuk ke Jln TuN Razak. So tengah survey, maybe go for specialist yang berdekatan atau hanya klinik yang ada antenatal service.

As for now, kita cuma ambil folic asid. Ada yang tanya folic asid ni untuk apa. Actually, kalau plan nak ada baby pun dah boleh ambil folic asid ni sebab ia membantu pembentukan janin. Alternatif lain if tak nak makan pil, boleh search makanan-makanan yang terkandung folic asid ni contohnya susu. Dan semalam, pertama kali kita beli magazine Pa&Ma, ternampak pulak Blackmores Pregnancy yang complete ada folic asid, ion, Omega3 dan DHA. Kita tanya doctor, kalau dah ambil pil folic asid, boleh ke ambil supplementary yang ada folic asid lagi? Doktor kata its ok sebab dia jenis yang akan keluar melalui urine kalau terlebih dalam badan. So I'm buying that Blackmores tomorrow.

Selain dari itu, kita tak ada nak ambil apa-apa lagi selagi belum dapat book my very own gynae.

Buat masa ni alhamdulillah, kita belum ada perangai yang mengada-ngada lagi atau nak muntah-muntah semua. Rasa loya sikit-sikit ada lah itu pun sebab termakan banyak :P. Selera makin menjadi-jadi. Perut pun rasa tegang je sebab kenyang. Tapi bila lapar sikit, ala sikit je laparnya, bukan main pedih lagi mintak diisi.

Dan sejak-sejak ni, bila tengok wayang cerita hantu, kita mudah dihantui sampai bawa ke tidur. Walaupun sebelum ni kita ni memang orang yang berani dan setakat cite hantu tu, kita tak heran lah. Tapi sekarang ni siap termimpi-mimpi dan sepanjang tengok wayang tu goosebump manjang. Jadi, untuk kesihatan kita dan budak kecik, kita dah cakap kat hubby tak nak tengok cite seram lagi. Simptom ni semua lah yang membuatkan kita buat home test sebab sebelum tu kita tengok cite Ju-On dan Paranormal Activity. Affected berhari-hari jiwa dan raga ni hah. Rupanya ada budak kecik tu. :D Dan kita juga jadi amat pemarah. Tapi kita cuba ketepikan semua feelings yang negative dan cuba be strong. Tak nak lah layan sangat perangai tu. Nanti jadi ntah apa-apa dan menyakitkan hati orang je buat apa kan...

I just wanna be a happy-go-lucky mummy to be dan mudah diuruskan. Nak mengada-ngada pun fikirlah sikit kan. Macamlah kita sorang je yang pregnant. Tak payah mengada-ngadalah kan. Cuba fikir, ada orang tu, terpaksa berjauhan ngan hubby dan manage seorang diri. Kita yang sebumbung ngan hubby ni tak payahlah nak tunjuk lemah sangat. Hihihi girl power la! Power Puff Girl :D

Dan buat masa ni, setelah mendengar cerita-cerita hikayat dan nasihat dari sahabat baik, Dr Irish yang baru 6 bln lepas dapat baby, hubby kita menjadi seorang yang always-smile-and-say-yes-eventho-it-kills-him. Hahahaha. Thank you sayang. It makes me feel more comfy and yes I am a conqueror now :D

Tuesday, January 19, 2010

My Reaction To Know The News

Ok, perkara-perkara yang membuatkan kita buat test ialah the day before, kita gi breakfast ngan hubby before gi jumpa customer kita. Tetiba rasa macam nak termuntah. Kita terus stop makan and nasib baik memang makanan pun dah habis sental :P. Tapi bila fikir balik, kita dah ada simptom-simptom nak period. Which kita memang dah standby, Cik P tu nak datang in few days time. And then malam tu, kita rasa benda gatal-gatal yang datang dari dalam perut. Kita tak selesa. Garu memang tak rasa apa-apa. Memanglah rasa tak selesa.

The very next day, balik je dari office, kita nak cuci toilet. So terfikir nak buat test. Lagipun tester memang dah ada. Percaya tak, all this while, hubby je yang dok concern beli tester tu while me tak ambil kisah pun.

Bila keluar je result, kita rasa tester tu rosak. Lepas tu kita terus mencuci toilet. Sambil tu dok menafikan yang tester tu elok je. 2-3 kali juga la kita check tester tu lagi. Kali ke-3, barulah macam sedar dari mimpi. Then kita terus menggeletar satu badan. Mixed feelings. Takut, happy, macam tak percaya.. Semua ada lah.

Best part was, kita letak dalam bilik tester tu. Kita keluar gi cari hubby. Tak jumpa. Bila kita masuk bilik, dia tengah menganga tengok tester. Soalan dia:

Hubby: Ni bila punya ni sayang?

Me: Hah? Of course la baru test.

Hubby: Bukan, bila punya yang kita dapat ni.

I was like, OMG. Apa punya soalan. And ended up, dia pun macam ketakutan juga. Well, obviously kami memang nak. Tapi bila kenyataan tu dah ada, jadi takut semua. Maklumlah, pengalaman pertama. So malam tu, kita gi klinik terus. Doc tu kata:

Doc: Congrats. It positive. You are pregnant.

Me: Really? OMG it's funny. Hahaha.

Doc: Betullah. Hahaha what's so funny?

Me: I dunno. Now Im scared.

Doc: You are funny. Tak apa. Just jaga diri baik-baik. Get your gynae.

Doc tu salam hubby yang dari tadi sengih-sengih speechless.

Kita pun terus call nak bagitahu mak kita. Kita memang tak berhenti gelak and tak tahu nak cakap mcm mana. Last sekali, kita cakap je kat mak kita "MAMA, EKAU NAK JADI GRANDMA!"

:D

Petang kang kita nak gi scan, nak jumpa budak kecik ni. Nak tengok umur dia berapa..

Saturday, January 16, 2010

Berita Gembira/Mengejutkan/Menakutkan?

NOTE: PADA KAWAN-KAWAN BARU YANG BARU ADD KITA DALAM LINK NANTI KITA ADD KORANG BALIK. KITA LETIH DAN PENAT LA SKANG NI DAN TERLALU SIBUK. PADA KAWAN-KAWAN KITA YANG LAIN, MSG2 KORANG AKAN KITA BALAS ONCE FREE NANTI K. MAYBE ESOK OR MALAM ESOK LA.



Hari Khamis malam Jumaat, lebih tepat lagi 14hb Januari 2010, berita tergempar pertama untuk tahun ni telah pun selamat kita terima u ols! Nak tahu tak apa dia? Azam tahun 2010, bole tengok kat resolusi item no.9 :P Nampaknya itulah resolusi pertama yang berjaya.

*
***
*****
**********
***************
*********************
**************************
*********************
**************
******
***
*
*
***
*****
**********
***************
*********************
**************************
*********************
**************
******
***
*
*
***
*****
**********
***************
*********************
**************************
*********************
**************
******
***
*
*
***
*****
**********
***************
*********************
**************************
*********************
**************
******
***
*
*
***
*****
**********
***************
*********************
**************************
*********************
**************
******
***
*
*
***
*****
**********
***************
*********************
**************************
*********************
**************
******
***
*







*************************************


DALAM PERUT SAYA ADA BUDAK KECIK :p

Alhamdulillah. Malam tu, lewat malam terus ke klinik dapatkan confirmation and it is confirmed! Yang tak dapat diconfirmkan ialah berapa minggu pregnancy kita sebabnya, kita lupa last date period kita. Yang buatkan kita lupa sebab bulan lepas kita kena 2 kali..

Buat masa ni tak boleh update apa-apa lagi sebab masih terkejut, tak percaya, gembira, takut, semua ada. Hahahaha.

Cuma yang kita boleh update ialah, secara rasminya untuk setakat umur dia yang masih tidak diketahui, kita bagi nama manja dia 'budak kecik'.

Monday, January 11, 2010

Korang Ada Courtesy Ke Tidak???

Ada lah kisah seorang blogger ni. Dulu dia selalu contact kita. Blog dia pulak memang menarik, tertarik dan da bom. Tak lah bomb sgt pun tapi ada lah daya tarikannya. Dia seorang wanita yang berpewatakan menarik tapi sayang, bila dia marah je, banyak kata2 kesat keluar. Tapi maybe tu cara dia lemparkan amarah. So let her be lah.

Tapi yang kita tak berapa gemar perangai dia, dia rajin pm kita. Tanya itu dan ini. Bukan tu ajer. Dia pernah bg kita sms. Tapi sebab kita tak free nak sms dia, kita call je lah terus. Dah la kita call, lama juga la. Kita explain memcm kat dia in detail ok. Cakap thank you pun tidak. Kalau sms pun mcm tu. Kita penat explain kat dia kadang2 sampai hantar 2-3 sms sbb setiap sms dah max 4 pages. Jadi kena explain kat sms yg baru. Kesudahannya, terima kasih tidak, ok pun tidak, she would definately goes silent. Apa punya orang la mcm ni. Org berbudi, kita berbahasa lah beb.

Then after dia silent tu, dia akan get back to me bila dia ada soalan baru. Selfish kan orang ni? Tapi yang pelik tu, dia rajin kutuk orang dalam blog dia. Diri sendiri tak nampak kekurangan.

So pengajarannya, janganlah asyik ckp orang mcm tu, org mcm ni. Akhirnya diri sendiri tak ada courtesy pun lu tak nampak. Lu jangan msg gua lagi lah kalau lu tak tahu cakap terima kasih. Lu boleh simpan semua lu punya soalan, campak dalam Sungai Gombak.

Kita semua jadikanlah orang ni sebagai pengajaran ok. Biarkan dia mcm tu kalau dia tak nak berubah. Tapi perkara kecil mcm ni, kalau kita terbuat orang kecil hati, kita yang rugi kan u ols.

Friday, January 1, 2010

Welcoming 2010!

Alhamdulillah, 2010 is here! Ehe malam tadi pergi celebrate kat rumah Irishah & Azlin kat Hartamas. Kitorang buat bbq. It was fun. Sampai overnight lah kat sana. Padahal tak plan pun. So tadi dalam pukul 2.30 petang baru balik umah. Well, as for 2010, alot of things that havent been accomplished, need to be continued to this year. As for this year kan, I've to list down here so that I wont forget. Eyyyyhhh yeke ni?

***Impian 2010***

1) Nak selesaikan hutang PTPTN.
2) Nak selesaikan hutang kredit kad dan tutup terus! -kita ada 3 kredit kad. 2 dah tutup. tinggal 1 je lagi. Credit card menjahanamkan kita guys!
3) Nak beli kereta baru! - dalam kepala ada few cars la. Tengoklah bajet nanti yang mampu yg mana. I might consider Caldina, Honda Civic Hybrid, Honda Jazz or Mazda 3 Sport. Auwww~
4) To get a scuba diving license. Ni a MUST la!!!
5) Nak beli rumah (not a MUST yet. Kalau ada rezeki 2010, insyaAllah)
6) Nak bela kucing spesis Maine Coon. Susah dapat ni. So at least dapat bela sugar glider pun jadi lah...
7) Cuba mendapatkan baby :D
8) Cuba maximisekan simpanan dengan membeli EMAS! Mesti 10 tahun akan datang harga melambung.


As for now, kita tengah consider nak Blackberry, N97 or HTC?


To all, selamat tahun baru 2010. Semoga mendapat keberkatan dan hidayah dari Allah. Dan semoga kita bahagia disamping yang tersayang.